Novosti

29/10/2015

Velik interes građana za spajanje na sekundarnu kanalizacijsku mrežu Pule

Za stanovnike mjesnih odbora Veli Vrh i Šijana jučer je organizirana prezentacija projekta Pula Centar zahvaljujući kojem je omogućena gradnja sekundarne kanalizacijske mreže Pule putem pomoći bespovratnih sredstava EU.

Brojnim zainteresiranim građanima projekt Pula Centar predstavio je direktor Pragrande-a d.o.o. Igor Stari koji je nakon uvodnog dijela, naglasio kako je Planom provedbe vodno-komunalnih direktiva Vlade Republike Hrvatske potrebno širenje sekundarne kanalizacijske mreže u dijelovima grada koji danas nemaju kanalizaciju. Stari je dodao kako obuhvat sustava odvodnje Pula Centar čini uže gradsko središte s pripadajućim kvartovima te rubna ili prigradska naselja u kojima je moguće širiti mrežu kanalizacije, a to su Veli Vrh,  Padulj, Šijana, Monte Giro, Ilirija, Valdebek, Busoler, Monte Serpo, Valmade, Šikići, Škatari, Jadreški. "Naš je cilj putem projekta priključiti čim više domaćinstava rubnih dijelova grada na kanalizacijski sustav i zato nam je potrebna vaša pomoć. Valja naglasiti da o konačnoj veličini i obuhvatu projekta ne odlučuje Grad Pula već to definiraju isključivo strogi kriteriji i propisi koje nalaže EU", kazao je Stari.

Prema dosadašnjim izračunima, moguće je spojiti ukupno 931 domaćinstvo, ali analize se nastavljaju i broj domaćinstava koji će dobiti mogućnost priključenja na sustav odvodnje bit će i veći. Za područje Šijane projekt obuhvaća Benčićevu, Labinskui Ulicu Sv. Jurjate je prema dosadašnjim analizama moguće spojiti 67 domaćinstava. Za područje Velog Vrha projekt obuhvaća Bunarsku, Vodnjansku i Fažansku cestu, potom Jeromelinu, Petrovićevu, Sponzinu, Grubišinu ulicu, Ulicu Paganor i Fojba te Ulicu Veli Vrh, a prema dosadašnjim analizama moguće je spojiti 120 domaćinstava.

Građane koji se žele spojiti na kanalizacijski sustav, Stari je pozvao da svoj zahtjev, prijedlog i ostale pojedinosti koje su važne za projekt dostave u Pragrande d.o.o. koji je na svojoj službenoj web stranici www.pragrande.hru rubrici "EU projekt" omogućila pregled prezentacije i objavila e-mail adresu za pitanja i prijedloge građana euprojekt@pragrande.hr. Stručnjaci i konzulatanti koji rade na projektu analizirat će i obraditi svaki pojedinačni slučaj sa svojim specifičnostima.

P.o. gradonačelnika pročelnik UO za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu Grada Pule Giordano Škuflić kazao je kako je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa temelj nastavka projekta. Stoga će predstavnici Grada nakon provedene analize ponovno doći i upoznati stanovnike sa svim važnim detaljima i svime što Grad može poduzeti i poduzima u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa. "Da bi cjelokupni projekt bio prihvaćen, svaki objekt mora imati ishodovane potrebne dozvole i riješene imovinsko-pravne odnose te ukoliko ijedna čestica nije imovinsko-pravno čista, projekt se ne može aplicirati. Kod objekata kod kojih nije moguće riješiti odnose u relativno kratkom roku, bit će izostavljeni iz projekta financiranja kroz EU i ta kanalizacija će se graditi kroz redovne programe gradnje grada Pule", kazao je Škuflić.

Predsjednik pulskog Gradskog vijeća Robert Cvek napomenuo je kako projekt pruža jedinstvenu priliku da se kućanstva na rubnim dijelovima grada konačno spoje na kanalizacijski sustav Pule. "Grad Pula je i do sad koristio priliku koju EU fondovi nude i ima pozitivna iskustva u privlačenju bespovratnih sredstava. Kao Grad, želimo nastaviti s tom praksom te želimo iskoristiti mogućnost povlačenja velikih sredstava iz EU fondova kako bi realizirali ovaj projekt koji je od vitalnog značaja za život naših građana. Uspjeh ovog projekta ovisi o suradnji s građanima i zato nam je bitna komunikacija za koju vjerujem da ni ovog puta neće izostati", kazao je Cvek.

Sljedeća javna prezentacija projekta održat će se već u četvrtak 5. studenog s početkom u 18,00 sati u prostorijama mjesnog odbora Busoler, a predstavit će se mogućnosti priključenja na kanalizaciju stanovnika Busolera i Valdebeka.