Novosti

30/10/2015

Pulske osnovne škole prikupile 12 tona papira

U utorak, 27. listopada u Osnovnoj školi Kaštanjer održana je svečana dodjela nagrada povodom završetka natjecanja u prikupljanju starog papira za školsku godinu 2014/015. U osam pulskih škola ove godine uspjelo se prikupiti čak 12 tona papira, dok je pobjednik natjecanja Osnovna škola Kaštanjer s prikupljenih gotovo pet tona papira. Drugo mjesto pripalo je OŠ Stoja čiji su učenici prikupili 2.130 kilograma papira, a treće OŠ Tone Peruško s 1.400 kilograma prikupljenog papira.

Naime, pulske osnovne škole zajedno sa udrugom Zelena Istra već četvrtu godinu zaredom uspješno provode projekt "RECIKLIRAJMO U ŠKOLI!"koji ima za cilj kroz sustav natjecanja osnažiti znanje o selektivnom odvajanju otpada i recikliranju kod učenika, školskog osoblja i članova učeničkih obitelji. U ove četiri godine učenici su prikupili ukupno 38 tona papira i time spasili 76 stabala te ostvarili značajnu uštedu energije.

Budući da sve škole nemaju jednak broj učenika, pobjednik se svake godine određuje prema koeficijentu, odnosno dijeljenjem ukupne količine prikupljenog papira s brojem učenika. Sve škole dobile su i kutije za papir kako bi prikupljanje bilo lakše.

Sponzori, odnosno donatori akcije Grad Pula, Metis i Turistička zajednica Pule, i ove su godine osigurali vrijedne nagrade. OŠ Kaštanjer je tako dobila računalo, OŠ Stoja projektor, a OŠ Tone Peruško kameru. Također, sve škole koje su sudjelovale u natjecanju dobile su utješnu nagradu, a to je određena sportska oprema za tjelesni odgoj.