Novosti

05/11/2015

Više od sto programa na ovogodišnjem Sajmu knjige u Istri

Ovogodišnji 21. Sa(n)jam knjige u Istri, koji će se u Domu hrvatskih branitelja odžati od 3. do 13. prosinca 2015. godine, predstavit će se s više od sto programa na kojima će sudjelovati ukupno 146 književnika, glazbenika, prevoditelja, izdavača, urednika, likovnih umjetnika, predavača. Čak 50 autora na Sajam dolazi sa svojim novim knjigama,  rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj su predstavljene glavne novosti i autori ovogodišnjeg pulskog Sajma knjiga.

"Tematsko polazište 21. Sa(n)jam knjige u Istri Otok-Geto-Azil sigurno je najaktualnija tema koju je Sajam ikad imao. Kad je tema postavljena, ni slutili nismo da će se ona prožeti s trenutkom u kojem živimo i da ćemo radeći na programu svjedočiti ovakvoj izbjegličkoj krizi, gledati kako se slobodna Europa pretvara u utvrđeni otok, geto i istovremeno azil, da ćemo nemoćno promatrati zatvorene granice, građenje ograda i rastuću kseneofobiju. Kroz mnogobrojne okrugle stolove, knjige suvremenih autora, izložbe, filmove i umjetničke instalacije ovogodišnji će Sajam pokušati otvoriti širu raspravu o današnjem trenutku, ali i propitivati teme poput getoizacije slobodne misli, samogetoizacije intelektualaca, cenzure i autocenzure." pojasnili su predstavnici Sajma.

Dijelom, program će i ove godine imati posvetu svome gradu kroz Stripovsku ulicu i Art&Music festival, a u fokusu će biti i jedan osebujan grad - Beograd i njegova snažna umjetnička i kulturna scena. 

Programska novost Sajma je novi program za srednjoškolce nazvan Book F(or)ever, stvoren u želji da knjiška groznica preplavi pulske, istarske i riječke srednjoškolce.

U suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom na Sajmu se otvara pravo kino koje će na svom programu imati provokativne dokumentarce posvećene temi Sajma.
Zgusnuti program u središnjem prostoru Sajma, Domu hrvatskih branitelja, "prelit" će se na cijelu Pulu. Sajamski će se živjeti u kultnim prostorima Pule: Galeriji Cvajner, nekadašnjem punk klubu HP, Galeriji Motika, SKUC-u, Kafeu P14 i prvi put u povijesti Sajma - u Augustovom hramu. Jedanaest sajamskih dana ponovno će se pretvoriti ne samo u književni već šire kulturološki događaj ispunjen diskusijama i razgovorima, promocijama knjiga, stručnim skupovima, radionicama, izložbama, koncertima, filmovima...  

Pokrovitelji Sajma su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Istarska županija i Grad Pula, a generalni je pokrovitelj Sajma Zagrebačka banka. Donatori su Turistička zajednica grada Pule i Turistička zajednica Istarske županije te Očna optika Ghetaldus u Puli i Croatia Airlines.