Novosti

06/11/2015

Otvoren posjetiteljski centar Herman Potočnik Noordung

Svečanost otvorenja posjetiteljskog centra "HERMAN POTOČNIK NOORDUNG" sinoć je okupila brojne građane u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre - Museo storico e navale dell"™Istria, Pula- Pola. Na predstavljanju prisutnima je dobrodošlicu zaželio voditelj projektne aktivnosti, županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica te istaknuo da je otvorenje ovoga centra ustvari i poklon Povijesnom i pomorskom muzeju Istre za 60. obljetnicu djelovanja ove institucije, tehomage Hermanu Potočniku Noordungu rođenom u Puli.

Radi se o multimedijalnom prostoru, gdje su izloženi razni izlošci iz povijesti Pule, uz multimedijske i videosadržaje. Tiskana je i prigodna knjiga/brošura "Austrougarska Pula" čiji je autor dr. Davor Mandić.

Zamjenica gradonačelnika grada Pule Elena Puh Belci zahvalila se u ime grada svim sudionicima u realizaciji projekta i otvorenju novog prostora u Puli,riječ o projektu nastalom i uz partnerstvo Grada Pule i Istarske županije naglasila je Elena Puh Belci.

Ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre - Museo storico e navale dell"™Istria, Gracijano Kešackazao je da je nova namjena ovoga prostora, nekadašnje vodospreme u službi Vodovoda, koja je bila u funkciji do 1960. godine, sada u službi kulture i turizma te dakako i muzejske djelatnosti. "Sada je tu postavljena izložba starih razglednica i drugih predmeta iz doba Austro-Ugarske Monarhije, a prostor će se koristiti i za pedagošku djelatnost, odnosno rad s najmlađima", naglasio je Kešac. Župan Istarske županije-Regione Istriana Valter Flego, svečano je otvorio prostor.

Koordinatorica projektne aktivnosti Sandra Ilić, najodgovornija osoba u projektu istaknula je partnere i vrijednost projekta naglasivši posebno dio koji se odnosi na aktivnosti Istarske županije - Regione Istriana560.112,41 EUR  koja je sufinanciran kroz projekt HERA, IPA Adriatic CBC Program 2007-2013. Istarska županija je u okviru svoje pilot akcije obnovila prostor povijesne Austro ugarske vodospreme iz 1876. godine Mletačke utvrde Kaštela u Puli te prenamijenila u posjetiteljski centar u skladu s HERA oznakom kvalitete. Posjetiteljski centri u okviru HERA projekta su istovremeno osmišljeni kao turističko informativni, obrazovni, galerijski centri, izložbeni prostori, odmorišta, pojačivači iskustava, interpretacijski centri.

Projekt HERA (Održivo turističko upravljanje jadranskom baštinom) uključuje institucije i regije područja koje obuhvaća četiri države članice Europske unije: Hrvatsku, Italiju, Sloveniju i Grčku, i četiri istočne jadranske države: Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Albaniju. Projektni partneri iz Hrvatske su: Zadarska županija ujedno i vodeći partner, Splitsko-dalmatinska, Šibensko-kninska, Dubrovačko-neretvanska, Istarska i Primorsko-goranska županija. Grad Mostar, Razvojna agencija Unsko-sanskog kantona Bihać iz Bosne i Hercegovine te Albanski razvojni fond  iz Albanije.  Iz Slovenije su Općina Postojna i Piran, a iz Republike Srbije Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija. Provincija Rimini i Ravenna te Sveučilište Foggia, Punto Europe konzorcij Teramo te Regija Abruzzo iz Italije. Ministarstvo održivog razvoja i turizma iz Crne Gore i Regija Eiprus, Regionalna jedinica Thesprotia iz Grčke - zaključila je Ilić.