Novosti

10/11/2015

Pokretač i Love will tears us apart u INK-u

Zagrebačka plesna scena s predstavama POKRETAČ iz produkcije Studija za suvremeni ples i LOVE WILL TEARS US APART (prvi dio trilogije) iz produkcije De facto uprizorit će se u INK -Gradskom kazalištu Pula u srijedu, 11. studenoga  s početkom  20 sati.

POKRETAČ
Ono što je pokrenuto i stalno se kreće u ovoj predstavi mutirajuće je autorstvo grupe, prilikom čega primjenom i promjenom različitih pristupa i sustava rada zajednički oblikuju sve vidove predstave. Propituju originalnost, kopiranje i vlasništvo nad idejama, pogotovo nad onima u domeni pokreta, a individualne karakteristike svakog od Pokret-ača i razlike koje proizlaze iz njih smatraju bitnim i prepoznaju ih kao doprinos kvaliteti zajedničkog promišljanja i stvaranja. Pokreću grupu i kroz zajedničko kretanje nalaze se u zoni u kojoj je moguće raspravljati o svemu, u kojoj se uvijek mijenja neki aspekt predstave - prostor, vrijeme i osoba koja se nalazi u određenoj situaciji; gdje je teško, možda nemoguće, zaustaviti proces ili definirati nešto kao završeno.

KOREOGRAFKINJA: Aleksandra Janeva Imfeld
PLESAČI/IZVOčAČI: Ana Vnučec, Martina Tomić, Ana Mrak, Dina Ekštajn,Matea Bilosnić, Branko Banković, Bruno Isaković

LOVE WILL TEAR US APART (prvi dio trilogije)    
Love will tear us apart solo je kreiran za izvođačicu Petru Hraščanec. Sam rad žanrovski vrluda između rock-koncerta, ispovjedne forme i apstraktnog plesa. Pitanje vlasništva nad izvedbom isprva stavljeno u apstraktni plesni okvir bavljenja tijelom i politikom pogleda, ekstremno se proširuje u širi umjetnički i socijalni okvir. Ljubav iz naslova prenesena je u ljubav spram plesa,čina plesa samog, dok rad raspravlja razliku između plesa i njegove realizacije kao društvenog događanja kroz konstituciju pojma izvođačice same. Izvođačica Petra Hraščanec izvodi plesne numere, odabrane ljubavne pjesme, dok u pauzama saznajemo naoko efemerne detalje o nastanku same produkcije, rasplićući suptilnu mrežu odnosa moći koja definira čin izvedbe. Gledatelj je pozvan da aktivno preuzme odgovornost u lancu hijerarhije izvođačkog čina.