Novosti

10/11/2015

Položeni vijenci kao znak sjećanja na 24. obljetnicu pogibije četvorice pirotehničara

Danas su povodom 24. obljetnice pogibije četvorice pirotehničara na Centralnom križu na pulskom Gradskom groblju položeni vijenci i zapaljene svijeće. Počast poginulima, uz obitelj i prijatelje, odali su i predstavnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, predstavnici Policijske uprave istarske, predstavnici Istarske županije i Grada Pule te udruge iz Domovinskog rata.

Načelnik Policijske uprave Istarske se obratio prisutnima s nekoliko prigodnih riječi: "Danas smo se okupili kako bismo odali počast hrabrim pirotehničarima koji su nesebično položili svoje živote na oltar domovine i svojom žrtvom spasili brojne druge živote. Njihova hrabrost, doprinos  i domoljubnost su neprocjenjivi, a na nama je obveza da ih se iz godine u godinu prisjećamo."

Naime, u nedjelju, 10. studenog 1991. godine, nakon što je hrvatska vojska preuzela od tadašnje JNA prostor eskadrile i letjelišta u Puli, prilikom razminiravanja zrakoplovne baze, od nagaznih mina poginula su četvorica pirotehničara: bojnik Marijan Vinković i časnički namjesnik Dušan Bulešić te pripadnici specijalne jedinice policije Vicalj Marjanović i Stevo Grbić.

Nakon polaganja vijenaca uslijedila je minuta šutnje u znak zaslužene počasti te molitva koju je za četvoricu hrabrih hrvatskih branitelja predvodio policijski kapelan vlč. Ilija Jakovljević.