Novosti

10/11/2015

Izložba mozaika Renate Trifković u Gradskoj galeriji

U Gradskoj galeriji Pula (Kandlerova 8) u srijedu, 11. studenoga 2015. u 19.00 sati, održat će se otvorenje samostalne izložbe mozaika pulske akademske slikarice Renate Trifković. Riječ je o njezinom prvom samostalnom predstavljanju hrvatskoj publici, a svi zainteresirani moći će radove ove vrsne umjetnice pogledati do 1. prosinca, do kada izložba ostaje otvorena.

"Kreativna istarska klima i specifični kulturni milje privukli su u Istru značajna imena iz područja likovne umjetnosti iz cijele Hrvatske i šire regije. Ovi su likovnjaci s godinama postali dijelom istarske likovne scene tako što su sve više i radili i boravili u Istri. Akademska slikarica Renata Trifković za svoje je prvo samostalno predstavljanje hrvatskoj publici odabrala upravo rodni grad. Ugostiti umjetnicu koja iza sebe ima impresivno iskustvo stvaranja u raznim dijelovima svijeta, za Grad Pulu iznimna je čast, a predstavljanje Renate Trifković u Gradskoj galeriji veliki je doprinos ugledu Pule na izlagačkoj karti svijeta suvremene umjetnosti.", istaknuo je gradonačelnik Pule Boris Miletić ususret nadolazećoj izložbi.

Renata Trifković svoj je izuzetni talent i snažnu osobnost usmjerila ka zidnom slikarstvu i mozaiku. Stvaralačka snaga i kreativnost koje omogućuju njezino umjetničko djelovanje daleko su od utjecaja suvremenih trendova budući da njezino likovno stvaranje vibrira između sadašnjosti i memorija prošlosti. Senzibilitet ove umjetnice pripada novom vremenu koje se budi i koje će nadahnuće naći u drevnom sjećanju i mudrosti koje crpi iz stoljeća koja prethode modernizmu.
Autorica se u svojoj umjetnosti odlučila za umjetnost jasne forme u kojoj prevladava oblikovanje materije - kamena, stakla, zlata, paste. Njezina umjetnost voli konkretnost, a ne apstrakciju.

"Dok radi i stvara mozaik uočava se izniman sklad između vizije, namjere i vještine. Mozaik Renate Trifković mozaik je vizije; vizije svijeta, vizije života, vizija jedne žene. U kulturnoj i duhovnoj pozadini autorice odjekuje sjećanje velike tradicije kršćanske srednjovjekovne umjetnosti i biblijsko teološkog svijeta. Naposljetku, Trifković zatvara horizont sa križištem između božansko-ljudskog i zvijersko-ljudskog" ističe prof. Marko Ivan Rupnik u brošuri nastaloj povodom izložbe.

O autorici:
Renata Slobodana Trifković rođena je u Puli 1976. godine. Diplomirala je 2003. godine na odsjeku za slikarstvo Akademije likovnih umjetnosti u Beogradu, u klasi prof. Gordana Nikolića. Na beogradskoj Akademiji upisuje i poslijediplomski studij te magisterij, gdje se pod mentorstvom prof. čure Radolovića specijalizira za zidno slikarstvo i mozaik. Spomenuti studij završava sa zvanjem i vođenjem Katedre za mozaik na Akademiji u Beogradu. Po završetku studija prolazi na natječaju za usavršavanje u tehnici mozaika u Rimu, u ateljeu Aletti, gdje se četiri godine usavršava u izradi mozaika sa suvremenim pristupom ka dekoraciji kršćanskih crkava. Dosad je sudjelovala u izradi 15 000 kvadratnih metara mozaika u preko 150 različitih crkava, kapela i svetišta diljem svijeta. Dobitnica je tri nagrade za mozaik i jedne za slikarstvo. Sudjelovala je na brojnim grupnim i samostalnim izložbama, a ovo je njezino prvo samostalno predstavljanje hrvatskoj publici.