Novosti

11/11/2015

Pulu posjetili riječki i karlovački bibliobus

Danas su povodom početka kampanje "Pokrenimo bibliobus" prigodno u posjet Puli stigla dva bibliobusa, županijski bibliobus Gradske knjižnice Rijeka i bibliobus Gradske knjižnice "Ivan Goran Kovačić" iz Karlovca. Svrha dolaska bibliobusa jest javnost upoznati s glavnim ciljem kampanje koju je pokrenula Gradska knjižnica i čitaonica Pula, a to jest istaknuti važnost knjižničnih usluga u društvenoj zajednici te zagovarati osnivanje bibliobusne službe na području Istarske županije.

Ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Pula Nela Načinović kazala je kako je Pula nekada imala vlastiti bibliobus te da se ovim projektom želi nanovo pokrenuti bibliobus kako bi građani iz udaljenijih naselja imali jednako pravo na pristup informacijama i izvorima znanja kao i građani koji žive u blizini gradskih knjižnica i njihovih ogranaka. "Riječ je o prvim koracima, ali ovo je prilika da se sve općine i gradovi koji nemaju vlastitu knjižnicu objedine i kroz projekt bibliobusa dobiju vlastitu putujuću knjižnicu" nadodala je Načinović.

Bibliobusi su svoja vrata otvorili učenicima OŠ Centar, Monte Zaro, Tone Peruško i Šijana koji su se ovom prigodom pobliže upoznali s knjižničnom građom koju bibliobus nudi, a knjižničarka Ana Gregorić, koja je ujedno i vozačica bibliobusa ispričala im je kako bibliobus funkcionira. "Trenutno se u bibliobusu nalazi gotovo četiri tisuće primjeraka knjiga" istaknula je Gregorić.

Kampanju "Pokrenimo bibliobus!" podržali su i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Istarska županija, Grad Pula i, dakako, naši sugrađani. Temeljni cilj Kampanje je istaknuti važnost knjižničnih usluga u društvenoj zajednici te zagovarati osnivanje bibliobusne službe na području Istarske županije.

Bibliobusi će tokom dana još posjetiti Medulin, Ližnjan i Fažanu.

Sve informacije vezane za kampanju možete pronaći na službenoj stranici kampanje http://bibliobus.gkc-pula.hr/ili na Facebooku.