Novosti

12/11/2015

Predstava s najviše nominacija "260 DANA" u INK-u

Predstava s najviše, čak  6 nominacija za Nagradu hrvatskog glumišta 2015 "260 DANA" Marijana Gubine u režiji Dražena Ferenčine i izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku na daskama INK - Gradskog kazališta Pula upriličit će se danas, 13. studenoga u 20 sati.

Pulska će publika tako, uz predstavu  "Kristofor Kolumbo" Miroslava Krleže u režiji Renea Medvešeka i izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih te "Virginie Woolf" Damira Zlatara Freya prema "Tko se boji Virginije Woolf" Edwarda Albeeja u režiji Damira Zlatara Freya i izvedbi Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula,  imati priliku vidjeti i treću predstavu nominiranu u kategoriji Drame, najbolje predstave u cjelini.

Drama "260 dana" dramatizacija (Marijana Nola) je istoimena romana koji gotovo šokantno realistično, a opet pitko i bez suvišne patetike, pripovijeda kalvariju zatočeništva djeteta i njegove obitelji u ratu lišenom bilo kakve čovječnosti. Riječ je o putovanju u središte ljudskih nakaznosti, ali i snage koja, premda najčešće skrivena duboko u ljušturama naših krhkosti, čovjeku dopušta preživjeti gotovo sve, zacijeliti, oprostiti, nastaviti dalje u miru.

I premda bi se na prvi pogled moglo učiniti kako je riječ o drami zaogrnutoj posvemašnjom crninom, ono što nam ova scenska ispovijest nudi prije svega je katarza - svojevrstan vodič do točke kada praštati postaje ljudski. I premda zbori o nedavnoj, doista krvavoj prošlosti, drama "260 dana" nudi zalog za budućnost u miru, trajnom spokoju utemeljenom na otpuštanju mržnje i zlopamćenja.

IGRAJU: Aljoša Čepl, Vjekoslav Janković, Tatjana Bertok Zupković, Matea Grabić, Ivan Ćaćić, Zorislav Štark, Neven-Lucian Davidović.

NOMINACIJE:

• Za najbolju predstavu u cjelini - DRAMA;

• Za najbolje redateljsko ostvarenje -DRAMA: Dražen Ferenčina

• Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina - DRAMA - Ženska uloga: Matea Grabić

• Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina - DRAMA - Muška uloga: Aljoša Čepl

• Za najbolji praizvedeni suvremeni hrvatski dramski tekst ili najbolju dramatizaciju, adaptaciju, dramaturšku obradu teksta ili dramaturgiju predstave: Ana Prolić za dramatizaciju romana "260 dana" Marijana Gubine

• KOSTIMOGRAFIJA: Saša Došen Lešnjaković