Novosti

17/11/2015

Predstavljen koncept izrade Lokalnog programa za mlade Grada Pule

U dvorani Središnje knjižnice danas je održan Info dan projekta "Lokalni program za mlade Grada Pule", čiji je ciljizraditi program utemeljen na postojećim potrebama mladih u lokalnoj zajednici.

Uz mnoštvo okupljenih srednjoškolaca i studenata, prisustvovali su i predstavnici Grada Pule, Savjeta mladih Grada Pule, Fakulteta ekonomije i turizma te udruge ZUM i Udruge mladih i diplomiranih studenata FET-a.

Gradonačelnik Grada Pule Boris Miletić ovom je prilikom podsjetio okupljene kako je ovaj program strateški dokument i prvi korak prema povlačenju sredstava iz EU. "Jedino uz pomoć i aktivaciju mladih, ovakvi se kvalitetni strateški planovi mogu pretvoriti i u kvalitetan životni standard te otvoriti nove mogućnosti za mlade u našem gradu", istaknuo je gradonačelnik.

Pročelnica Upravnog odjela za kulturu Grada Pule Jasmina Nina Kamber zahvalila se svima koji su uključeni u ovaj projekt, kazavši kako se osim uz potporu Grada Pule projekt sufinancira i sredstvima iz programa Europske Unije Erasmus+ te  uz pomoć Ministarstva socijalne politike i mladih. "Činjenica je da su mladi generator budućeg rasta i razvoja kako u gospodarskom tako i u društvenom smislu. Mladi predstavljaju ogroman razvojni potencijal te upravo i iz tih razloga treba učiti društvo da na mlade gledaju kao na društveni resurs, a ne kao na društveni problem. Svjesni smo da su mladi budućnost ali jednako tako i sadašnjost, također da je njihova budućnost i budućnost svakoga grada", zaključila je Kamber.

Kristina Rabar je u ime Savjeta mladih Grada Pule naglasila kako će Savjet mladih aktivno sudjelovati na svim radionicama, javnim raspravama i fokus grupama, napomenuvši da će članovi Savjeta usmjeravati aktivnosti i ciljeve tijekom izrade nacrta Lokalnog programa mladih Grada Pule. "Po završetku izrade Programa, članovi će sudjelovati u implementaciji projekata za mlade te evaluaciji ciljeva i prioriteta navedenih u samom Programu".

Voditeljica projekta u partnerskoj organizaciji za mlade Udruzi ZUM Vlasta Vujačić ukratko je predstavila osnovne smjernice projekta koji se odnosi na razdoblje od 2016. do 2020. godine. "Očekujemo transparentan proces, otvoren svim zainteresiranima, s naglaskom na veće uključenje mladih", kazala je Vujačić. Također je prezentirala istraživanje Vlaste Ilišin i Vedrane Spajić Vrkaš "Potrebe, problemi i potencijal mladih u Hrvatskoj", u kojem su mladi istaknuli sve probleme modernog društva s kojima se susreću i koji ih stavljaju u nezavidan položaj na tržištu rada.

Docentica na Fakultetu ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" Sveučilišta u Puli Kristina Afrić Rakitovac prisjetila se atmosfere društva od prije dvadesetak godina zaključivši kako je danas Grad Pula postao prijatelj mladih i njihov oslonac u poslovnom napretku.