Novosti

19/11/2015

Spomenička renta za gospodarstvenike starogradske jezgre smanjena za više od 50 posto

Na jučerašnjoj 18. sjednici Gradskog vijeća Grada Pule donesena je nova odluka o spomeničkoj renti na području Grada Pule, koju gospodarstvenici plaćaju za poslovanje u starogradskoj jezgri, a koja se potom ulaže u očuvanje i revitalizaciju kulturne baštine. Novom odlukom utvrđene su tri grupe djelatnosti koje se obavljaju u poslovnim prostorima i za koje se određuje mjesečna cijena po metru kvadratnom korisne površine prostora. Za prvu grupu koja je dosad plaćala sedam kuna po četvornom metru, određena je jedinična cijena od četiri kune po četvornom metru, dok će za drugu i treću grupu cijena ostati ista, odnosno tri kune za drugu i jednu kunu za treću grupu. 

Vijećnika Radenka Ognjenovića (SDP-HSU-SDSS-HSLS-SDA Hrvatske) zanimalo je što Pragrande d.o.o. poduzima kako bi se otklonili neugodni mirisi kod zgrade glavne Pošte, na što je direktor Pragrandea Igor Stari kazao kako se poduzimaju konkretni koraci s krajnjim ciljem sprječavanja širenja neugodnih mirisa. "Konačno rješenje je izgradnja odvojenog kolektora oborinske i fekalne odvodnje. Proveli smo javnu nabavu i sljedećeg mjeseca trebali bismo dobiti privremeno rješenje do konačnog rješenja što je zapravo izgradnja fekalne cijevi pored kanala Pragrande gdje će se fekalne vode odvojiti od oborinskih voda i to kroz EU projekt Pula Centar", rekao je Stari. 

Direktor pulske Plinare Dean Kocijančić, na upit Brune Jovanović(IDS-HNS-Zeleni), govorio je o efektima plinofikacije Pule te istaknuo kako je ukupno postavljeno preko 180 kilometara plinske mreže, kako je na nju priključeno preko 10 tisuća fizičkih osoba, te da je prirodni plin 30 do 40 posto jeftiniji od drugih energenata.  "Vezano za izgadnju punionice prirodnog plina, početkom prošlog mjeseca zatražili smo sufinanciranje Fonda za energetsku učinkovitost i očekujemo pozitivan odgovor, nakon čega će krenuti projektiranje punionice", istaknuo je Kocijančić.

VijećnicaElena Gatoni Stipanov (IDS-HNS-Zeleni) upitala je pročelnika Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalni sustav i izgradnju Giordana Škuflića o projektu i rokovima izgradnje Trga kralja Tomislava te je Škuflić kazao kako su poduzete sve pripremne radnje za realizaciju ovoga projekta. "Riječ je o ukupno sedam  lokacijskih dozvola, šest smo već dobili, a očekujemo i posljednju. Nakon toga, uslijedit će izrada glavnog projekta i usklađenje s okolnim prostorom. Nakon ishodovanja građevinske dozvole, slijede i natječaji za izvođenje radova Te vjerujem da ćemo u nadolazećoj godini krenuti s radovima", istaknuo je Škuflić.

Vijećnica Vera Radolović (SDP-HSU-SDSS-HSLS-SDA Hrvatske) zatražila je podatke o utjecaju mini porezne reforme na punjenje proračuna, sukladno najavama kako će iste Grad Pulu koštati 27 milijuna kuna manje u proračunu, te usporedbu prihoda od prireza na porez na dohodak, koji je Grad sa 7,5 posto povećao na 12 posto. "U prvih deset mjeseci ove godine, Grad je od prireza prihodovao 3,9 milijuna kuna manje nego u isto vrijeme prošle godine. Ukupni prihod od prireza, u odnosu na 2014. godinu, manji je za 10,7 milijuna kuna. Dio otpada na kamate, dok se tri milijuna kuna uplaćuju u državni proračun. Da stopa prireza nije povećana, rezultat bi bio još lošiji, te bismo svjedočili manjku od šest milijuna kuna, u odnosu na isto razdoblje lani", odgovorila je pročelnica za financije Vesna Sajić.

Zbog usklađenja s Državnim pedagoškim standardom, koji propisuje maksimalni kapacitet od 600 djece vrtića s područnim odjelima, vijećnici su donijeli i Odluku o osnivanju "Dječjeg vrtića mali svijet", s ukupno osam područnih odjela u Puli.

Na aktualnom satu, vijećnik Mauricio Licul bio je zainteresiran za izračun cijene vrtića te razlog zbog čega roditelji i ljeti, kada su djeca kod kuće, moraju plaćati usluge ove ustanove. Zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci naglasila je kako je sve relevantne podatke ranije već dostavila vijećniku, dodavši da se najveći dio financijskih troškova odnosi na plaće i materijalne troškove. Ravnateljica Dječjih vrtića Pula Mariza Kovačević istaknula je kako cijenu i korištenje godišnjih odmora utvrđuje Gradsko vijeće.

Vijećnika Ivana Lasića (SDP-HSU-SDSS-HSLS-SDA Hrvatske) zanimalo je kad će započeti radovi na izgradnji vrtića na lokaciji mjesnog odbora Sv. Polikarp-Sisplac, te je ravnateljica Kovačević istaknula da su svi projekti gotovi i da je dobivena građevinska dozvola.

Sinoć je izglasana i izmjena Odluke o komunalnom doprinosu Grada Pule, iz koje proizlazi da fizičkim osobama koje ne obavljaju registriranu poslovnu djelatnost, a grade ili rekonstruiraju stambenu građevinu na temelju građevinske dozvole za vlastite potrebe stanovanja, za obujam stambene građevine do 500 četvornih metara, koeficijent zone umanjuje se za 20 posto.

Donesene su izmjene i dopune Osnova pravila mjesnih odbora, čime je utvrđeno kako će Gradsko vijeće ubuduće raspisivati izbore za članove mjesnih odbora. Zbog usklađenja s odredbama i odgovarajuće primjene Zakona o lokalnim izborima, kada birači kao ovlašteni predlagatelji predlažu kandidacijsku listu grupe birača, za pravovaljanost prijedloga kandidacijske liste za izbor članova vijeća dužni su prikupiti najmanje 30 potpisa birača.

Zbog usklađenja s dopisom Središnjeg ureda Porezne uprave, a radi jedinstvene primjene odredbi Ustava i Zakona RH, donesene su izmjene Odluke o gradskim porezima, dok za porezne obveznike nema nikakvih novih obveza.

Također, donesene su odluke o donošenju urbanističkog plana uređenja "Štinjan", izmjene i dopune detaljnog plana uređenja "Lungomare", te izmjene i dopune detaljnog plana uređenja "Molo carbone".