Novosti

26/11/2015

Prezentiran projekt "Dnevni boravak - Prihvatilište za beskućnike Pula"

U Gradskoj palačiodržana je danas prezentacija projekta Dnevni boravak - Prihvatilište za beskućnike Pula. Prezentaciji su prisustvovale zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Elvira Krizmanić Marjanović te ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Pula Jasna Vekić.

"Grad Pula je prije tri godine osigurao potrebna sredstva iz Proračuna kako bi, zajedno s Istarskom županijom i Gradskim društvom Crvenog križa, pokrenuo Prihvatilište za beskućnike", istaknula je Puh Belci. Zamjenica gradonačelnika naglasila je kako su i Prihvatilište i Pučka kuhinja prijeko potrebni sugrađanima koji su se našli u bezizlaznoj životnoj situaciji. "Grad i šira zajednica imaju zadatak da se brinu o najosjetivljijim slojevima građana kako bi im se osigurao krov nad glavom i mjesto na kojemu mogu provoditi svoje vrijeme do pronalaženja trajnog rješenja", zaključila je zamjenica gradonačelnika te potom zahvalila Gradskom društvu Crvenog križa, kao i svim njihovim volonterima, na nesebičnom angažmanu i brizi o beskućnicima.

"Dok su korisnici privremeno smješteni u Prihvatilištu, za to ih vrijeme pokušavamo usmjeriti i integrirati u zajednicu kroz različite aktivnosti", kazala je Vekić, istaknuvši kako je kroz Prihvatilište u samo tri godine rada prošlo više od 50 korisnika. Osim toga, zaključila je da se pojavila potreba za širenjem aktivnosti, odnosno pružanja novih socijalnih usluga korisnicima, posebice onima koji su otpušteni iz Prihvatilišta. "Iz tog se razloga Gradsko društvo Crvenog križa Pula prijavilo na poziv Ministarstva socijalne politike i mladih na projekt usmjeren borbi protiv siromaštva i socijalne isključenost za kojeg je dobilo gotovo 170 tisuća kuna", nadodala je Vekić.

Voditeljica prihvatilišta Helena Babić pobliže je predstavila projekt pod nazivom Dnevni boravak - Prihvatilište za beskućnike Pula, koji ima za cilj doprinijeti smanjenju socijalne isključenosti osjetljivih skupina građana kroz aktivnosti dnevnog boravka. "Provođenje ovoga projekta započelo je u listopadu ove godine, a kroz njega se korisnici uključuju u razne aktivnosti, poput likovnih i kulinarskih radionica, radno-okupacijskih terapija i radnih grupa. Osim toga, nudit će im se savjetovanje i psihosocijalna podrška", pojasnila je Voditeljica prihvatilišta. Također, nadodala je kako je u sklopu Dnevnog boravka sedam korisnika uključeno u projekt Trip B, čiji je cilj povećati kompetencije za tržište rada i zapošljavanje.