Novosti

30/11/2015

Započela izgradnja sustava odvodnje gornjeg dijela Šijanskog sliva

Danas je svečano obilježen početak izgradnje sustava odvodnje gornjeg dijela Šijanskog sliva na kružnom toku u Šijani u Puli kojemu su uz  pulskog gradonačelnika Borisa Miletića i istarskog župana Valtera Flege prisustvovali generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić, njegovi zamjenici Siniša Kukić i Danko Holjeviće te ostali uvaženi gosti.

"Ovo je vrijedan infrastrukturni projekt na dobrobit svih građana Pule, ali i gospodarstva kojim će se riješiti problem oborinske odvodnje ovog dijela grada", istaknuo je pulski gradonačelnik  pohvalivši suradnju Grada Pule i Hrvatskih voda  koji su prepoznali značaj ovog projekta. Pula će nakon radovaimati funkcionalan, kvalitetan, siguran i moderno uređen ulaz u grad, zaključio je Miletić.

Istarski župan Valter Flego pohvalio je spremnost istarskih gradova koji kvalitetnim pripremama osiguravaju provođenje ovako bitnih projekata. "Od velikog je značaja spremnost naših gradova u pripremi dokumentaciju i izmjene prostornih planova, odnosno svega onoga što je potrebno da bi se moglo konkurirati na programe Hrvatskih voda. Na taj način dobivamo projekte koji život znače i koji su osnova razvoja gradova i županije. Gradimo infrastrukturu koja je u buduće kralježnica razvoja gospodarstva." kazao je Flego.

Generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić  naglasio je kako će se, osim retencije unutar kružnog toka u Šijani, raditi i uzvodne retencije kako bi se zaustavila voda koja dolazi iz urbaniziranog područja ali i same šume čime će se usporiti tok prema obali i samom stambenom naselju. Time će se, naglasio je Plišić, popraviti situacija za vrijeme obilnijih oborina.

Podsjetimo, osnovni cilj ovog zahvata u prostoru je rješenje problema plavljenja cestovnog čvorišta (rotora) na državnoj cesti D-66, manipulativnih i parkirališnih površina u njegovoj blizini te stambenih i gospodarskih građevina koji se nalaze neposredno uz državnu cestu. Stoga, radovi na odvodnji gornjeg dijela Šijanskog sliva obuhvaćaju izvedbu retencijskih građevina, akumulacija, obodnih kanala čija je osnovna namjena smanjenje vrha vodnog vala za vrijeme intenzivnih oborina.

Retencijski objekti, akumulacije i obodni kanali značajno će produžiti vrijeme retencioniranja  vode sa pripadajućeg sliva jer će preuzeti dio funkcije postojećeg sustava odvodnje, čime se omogućava funkcioniranje oba sustava te doprinosi povećanju sigurnosti od plavljenja.

Vrijednost ugovorenih radova iznosi  35,8 milijuna kuna, a investitor su Hrvatske vode.Rok završetka radova prema ugovoru je 18 mjeseci.

Za vrijeme trajanja radova izgradnje sustava odvodnje gornjeg dijela Šijanskog sliva na snazi će biti privremena regulacija prometa, te se mole vozači za strpljenje i razumijevanje te  poštivanje prometnih pravila.