Novosti

30/11/2015

Uskoro 21. Sa(n)jam knjige u Istri

Danas je u Crvenom salonu Doma hrvatskih branitelj održana posljednja konferencija za novinare na kojoj su predstavljene zadnje novosti u programskom i prodajnom dijelu, ovogodišnji tiskani materijali i program svečanog otvorenja 21. Sa(n)jam knjige u Istri. Na konferenciji je uz direktoricu Sajma, Magdalenu Vodopiju sudjelovao i cijeli organizatorski tim 21. Sajma te pročelnica za kulturu Grada Pule, Jasmina Nina Kamber.

Svečano otvorenje 21. Sa(n)jam knjige u Istri održat će se 3. prosinca 2015., točno u podne u Domu hrvatskih branitelja, koji, već tradicionalno, početkom prosinca zadobiva konture vizualnog identiteta Sajma i pretvara se u matično mjesto održavanja njegovih mnogobrojnih programa te u veliku izložbu knjiga i nakladnika. Sajam je odlučio ove godine čast otvorenja dodijeliti jednom od svojih sugrađana/sugrađanki. Odabrana je poznata glumica Jadranka čokić, dijete Pule i dijete Sajma. Jadranka se prvi put pojavila na 4. Sajmu knjiga u Istri, kao gimnazijalka i izgovorila tadašnji moto Sajma, Balotine stihove "Lip je život samo ontar kad se bez straha žrtvuje". Ostala je zapamćena i kao "ocvala, ostarjela knjiška dama" na Sajmu u Kinu Pula i kao Virginija Woolf u vrtu Doma hrvatskih branitelja.

Ceremoniju otvorenja glazbom će pratiti glazbeni sastav Lice mista, koji su mjestom s kojeg dolaze - Preko na otoku Ugljanu - izravno povezani s temom Sajma ili barem onim prvim dijelom teme koji se odnosi na fenomen otoka. U protokolu otvorenja sudjelovat će pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica, zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci, izaslanik ministra kulture Republike Hrvatske Vladimir Stojsavljević i direktorica Sajma Magdalena Vodopija. 

Program prvog dana Sajma snažno je pulski orjentiran. Prvi program, nakon svečanog otvorenja, u 17.00 sati bit će predstavljanje projekta "Žive razglednice Pule", nastao u produkciji Sajma.

Na pulskom Sajmu ove godine izlaže više od 200 nakladnika iz Hrvatske i regije s gotovo 20.000 naslova. Sajam, kao i svake godine, posebnu pažnju posvećuje malim nakladnicima i onima koje je teško naći u knjižarskoj mreži. Istaknuto će se predstaviti srpska nakladnička scena. Naime, 30 nakladnika okupljenih oko Udruženja profesionalnih izdavača Srbije (UPIS) činit će najveće prestavljanje srpskih nakladnika do sada.  Program Sajma broji više od 100 događaja u kojima će sudjelovati 150 autora, predstavljača, urednika i prevoditelja. Sajam će ove godine prvi puta imati svoj pravi, veliki antikvarijat s više od 6.000 naslova zahvaljujući sjajnom antikvaru Željku Međimorecu iz riječkog Ex Librisa. Mlađe čitatelje i one sklone pop kulturi, vjerujemo, zainteresirat će tematski štand pod nazivom "Art&Music". Dio "Monte Librića" bit će također na Sajmu s upečatljivim izborom dječje literature, a vrhunac za najmlađe čitatelje očekuje se 6. prosinca u 12.00 sati na glazbeno-scenskom dočeku Sv.Nikole pod nazivom "Nikola la la la". Uz, već gotovo tradicionalnu, čitateljsku nagradu "dr. Ivo Borevečki", Sajam ove godine pokreće još jednu nagradu pod nazivom "Libar za vajk" koja je, također, namijenjena čitateljima, posjetiteljima Sajma, ali je na neki način i posveta samim knjigama.