Novosti

02/12/2015

Grad Pula potpisnik je Povelje za inkluzivnu zajednicu

Zamjenica gradonačelnika Grada Pule Elena Puh Belci, Jovana Prusac-Fabris iz Udruge Art studio, predstavnik UPAS-a Ozren Catela te ostalih dvadeset predstavnika organizacija civilnog društva iz područja kulture, sporta, socijalne skrbi i drugih djelatnosti danas su u Komunalnoj palači potpisali Povelju za inkluzivnu zajednicu, kojom iskazuju spremnost i namjeru da u svoje redovne aktivnosti uključuju osobe s invaliditetom kao volontere.

"Svi smo danas ovdje kako bismo pružili podršku osobama s invaliditetom, ali i senzibilizirali javnost činom potpisivanja Povelje, odnosno kako bismo potaknuli i ostale da učine isto", kazala je Puh Belci, nadodavši kako je Grad Pula, kao društveno odgovorna uprava, još jednom pokazao želju i volju da još aktivnije uključi osobe s invaliditetom u svoje institucije.

Voditeljica projekta Prusac-Fabris predstavila je europski projekt "Jačanjem kapaciteta do socijalne uključenosti", koji Udruga provodi tijekom cijele godine i koji je sada u završnoj fazi. Prusac-Fabris se dotaknula aktivnosti provedenih tijekom projekta, kao što su osnaživanje manjih organizacija civilnog društva kroz razne radionice, edukacije za upravljanje volonterima te razne jednodnevne inkluzivne manifestacije. "Potpisivanje ove Povelje jedna je od aktivnosti projekta kojom, mi kao supotpisnici, iskazujemo želju za uključivanjem volontera s invaliditetom u buduće aktivnosti svojih udruga", naglasila je Prusac-Fabris.

Ozren Catela pozvao je sve potpisnike Povelje da podrže ovu inicijativu te da uključe osobe s invaliditetom u svoje aktivnosti. "Ovo je jedan početak, zato dajmo priliku osobama s invaliditetom, jer oni to žele i oni to mogu", naglasio je Catela.

Potpisivanjem Povelje, organizacije postaju djelom Mreže za inkluzivnu zajednicu čiji je cilj umrežavanje organizacija civilnog društva u lokalnoj zajednici, poticanje razvoja volonterstva u organizacijama civilnog društva i javnim ustanovama, pokretanje inkluzivnih aktivnosti, učenje na temelju primjera dobre prakse, jačanje međusektorske suradnje te doprinos većoj socijalnoj uključenosti kroz uključivanje osoba s invaliditetom u inkluzivne aktivnosti. Grad Pula svojim potpisom iskazuje podršku organizacijama civilnog društva u osnaživanju lokalne zajednice za inkluzivno volontiranje te kao projektni partner član je Mreže.

Povelju su, osim spomenutih aktera, potpisali i Centar za inkluziju, Udruga slijepih Istarke županije, Udruga cerebralne paralize Istarske županije, Udruga Merlin, Udruga Suncokret, Udruga djece i mladih oštećena sluha Istre, Udruga invalida rada Istre-Pula, Jedriličarski klub "Vega" Pula, Zajednica tehničke kulture IŽ i Pula, Nacionalni savez "Vespa klub hrvatske", Jedriličarski savez Istarske županije, Planinarsko rekreativni klub slijepih Istarske županije, Studio Zaro, Zlatna generacija, Gradska radionica, Udruga za autizam Istre, Udruga gluhih i nagluhih Istarske županije, Gradsko društvo crvenog križa Istarske županije, Društvo Naša djeca Pula te Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Istre.

Osnivanjem Mreže za inkluzivnu zajednicu realiziran je još jedan od ciljeva europskog projekta "Jačanjem kapaciteta do socijalne uključenosti", kojega Grad Pula provodi u partnerstvu s Udrugom za promicanje stvaralaštva Art studio i Društvom sportske rekreacije UPAS-om. Projekt "Jačanjem kapaciteta do socijalne uključenosti" sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, u sklopu Operativnog programa 2007.-2013., i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Ukupna vrijednost projekta je 182.428,00 kn.