Novosti

03/12/2015

Otvoren 21. Sa(n)jam knjige u Istri

Početak prosinca i Dom hrvatskih branitelja tradicionalno su rezervirani za Sa(n)jam knjige u Istri, čije je 21. izdanje danas svečano otvorila pulska glumica Jadranka čokić.

Svečanom otvorenju nazočili su direktorica Sajma Magdalena Vodopija, zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci, pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica te izaslanik ministra kulture Republike Hrvatske Vladimir Stojsavljević.

Sve zaljubljenike knjige i Sajma Puh Belci je najsrdačnije pozdravila, čestitavši organizatorima na uspješnoj 21. godini postojanja. "Sajam knjige doista je postao jedan od najistaknutijih simbola Pule budući da pridonosi bogatstvu i šarenilu kulturne ponude našeg grada", naglasila je zamjenica gradonačelnika, zaključivši kako Sajam doista zaslužuje posebno mjesto na kulturnoj karti Hrvatske i regije.

"Knjiga je oduvijek bila otok, a kao što znamo, svaki otok ima svoj svjetionik, stoga je nama u Županiji čast što možemo ovom Sajmu knjige, koji predstavlja svjetionik, dati malo vatre", zaključio je Vladimir Torbica, osvrnuvši se na ovogodišnju temu Sajma "Otok - Geto - Azil". Izaslanik ministra kulture Republike Hrvatske uputio je čestitke organizatorima Sajma te im zaželio još mnogo sjajnih i uspješnih godina.

Direktoricu Sajma ovu je prigodu iskoristila da se zahvali svom hrabrom, strastvenom i posvećenom timu. "Ove godine Sajam posvećujem nakladnicima koji su unatoč teškim vremenima izdali mnogobrojne knjige za "vajk", zauvijek", naglasila je Vodopija, zaključivši kako samo kreativnošću i umjetnošću možemo protiv primitivnih vremena.

Ovogodišnji Sa(n)jam knjige u Istri održava se od 3. do 13. prosinca u Puli, pod tematskom odrednicom "Otok - Geto - i Azil". Kroz jedanaest dana Sajma izlaže više od 200 nakladnika iz Hrvatske i regije, s gotovo 20.000 naslova. Program Sajma broji više od 100 događaja u kojima će sudjelovati 150 autora, predstavljača, urednika i prevoditelja, a po prvi puta Sajam će imati veliki antikvarijat s više od 6.000 naslova te tematski štand pod nazivom "Art&Music".

Nastavno na prošlogodišnju tradiciju, Europe Direct Informacijski centar (EDIC) Pula - Pola i ove godine sudjeluje u programu 21. Sajma knjige u Istri. Jedna je od novosti što je, uz već gotovo tradicionalnu, čitateljsku nagradu "dr. Ivo Borevečki", Sajam ove godine pokrenuo i nagradu pod nazivom "Libar za vajk" koja je, također, namijenjena čitateljima.

Ceremoniju otvorenja glazbom je popratio sastav Lice mista, koji je mjestom s kojeg dolaze - Preko na otoku Ugljanu - izravno povezan s temom Sajma.