Novosti

04/12/2015

Novom aplikacijom eProračun Grad Pula omogućuje još lakše praćenje potrošnje proračunskih sredstava

U prostorijama pulske Komunalne palače predstavljena je danas nova web aplikacija Grada Pule pod nazivom eProračun putem kojem se građani mogu dodatno informirati o planiranju i trošenju proračunskog novca. "Novom uslugom želimo građanima omogućitiparticipaciju, olakšatisuradnju iuspostavitiinterakcijuu procesu donošenju proračuna na jednostavan način korištenjem alatakoje pružajusuvremene informatičke tehnologije," kazao je prilikom predstavljanja pulski gradonačelnik Boris Miletić. Dodao je i kako Grad Pula na ovaj način želi proračun približiti i mlađoj populaciji, podićinjihovu informiranost te ostvaritikomunikaciju s mladima na njima blizak način.

"Drago mi je da su se građani i ove godine uključili u kreiranje proračuna putem već postojećih kanala i dostavili kvalitetne prijedloge koje smo u velikoj većini, 75 posto njih uvrstili u prijedlog proračuna za iduću godinu. U mogućnosti smo tako od iduće godine čak dvostruko povećati naknadu za novorođenčad, s 500 na 1000 kuna, predlažemo i značajno smanjenje mjesečnih cijena autobusnih karata za učenike na 50 kuna te povećanje novčane pomoći studentima koji studiraju izvan Pule sa 600 na 800 kuna," rekao je Miletić, naglasivši i  kako su planirani kapitalni projekti predloženi od strane građana također uvršteni u plan za 2016. godinu poput početka izgradnje Trga Kralja Tomislava, izrade projektne dokumentacije za izgradnju gradskog bazena, nastavak izgradnje sportskog igrališta u Veldebeku, proširenja gradskog groblja Monte Giro i groblja u Štinjanu te nastavka širenja pulske obilaznice.

Pročelnica za financije Grada Pule Vesna Sajić istaknula je sve aktivnosti koje Grad Pula svake godine već provodi s ciljem uključivanja građana u donošenje proračuna poput e-konzultacija, tribina po svim mjesnim odborima, web stranica proracun.pula.hr, brošure o proračunu i informativnih letaka. "Grad Pula se ove godine priključio i projektu participativnog budžetiranja kojeg provodi Zelena Istra te smo tim putem dobili kvalitetne prijedloge građana", kazala je Sajić.

Aplikaciju je izradila tvrtka Coin d.o.o. a sve funkcionalnosti predstavila je voditeljica projekt a i financijska analitičarka Rozana Banković Stupar. "Ova aplikacija će Gradskojupravi pružiti platformu za kvalitetniju analizu, za dinamičko praćenje trendai strukture proračuna kroz godine, potaknuti učinkovitije upravljanje temeljenona podacima koje će pak omogućitipostavljanje konkretnih ciljeva i pokazatelja uspješnosti", naglasila je Stupar.

Usluga eProračun podiže razinu informiranosti građana, što je temelj za njihovo aktivnije uključivanje u proces donošenje proračuna. Pula je grad lider u komunikaciji i uvođenju novih tehnologija u svakodnevni rad, zbog čega je postala primjer ostalim gradovima u Hrvatskoj. Pulska gradska uprava je među prvima krenula s objedinjenom javnom nabavom i elektroničkim poslovanjem što joj je omogućilo višemilijunske uštede i veću transparenstnost poslovanja, a to su prepoznala i nezavisna istraživanja koja Pulu svrstavaju među najtransparentnije i najštedljivije gradske uprave u Hrvatskoj.

Web aplikacija eProračun dostupna je na službenoj stranici Grada Pule www.pula.hrputem linka: http://bit.ly/1OKJoVD.