Novosti

09/12/2015

Puh Belci sudjelovala na Konferencija o Nacionalnim preventivnim programima

Na pulskom Filozofskom fakultetu održana je danas Konferencija o nacionalnom preventivnom programu ranog otkrivanja raka dojke, raka vrata maternice, raka debelog crijeva te programu za preventivu i zaštitu oralnog zdravlja. Nazočili su joj ministar zdravlja Siniša Varga, zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci, pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Grozić Živolić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ranko Stevanović te ostali predstavnici zdravstvenih institucija.

"Kod prevencije su vrlo bitni partnerstvo i međuinstitucionalna suradnja kako bi se postigao ciljani efekt, a to je unaprjeđenje zdravlja svih građana. Grad Pula čini mnogo po pitanju prevencije kroz razne akcije Vijeća za komunalnu prevenciju i zdravstvene programe, kao što je Zdravi grad", naglasila je Puh Belci, nadodavši da postoje i indirektni programi poput raznih sportskih i kulturnih programa te da zaključci s današnje Konferencije biti od velike pomoći Gradu pri planiranju budućih aktivnosti.

Stojanović se osvrnuo na posljednji napisani nacionalni preventivni program, kazavši kako je ponosan na dosadašnji tijek aktivnosti i dosada postignute rezultate u prevenciji i zaštiti oralnog zdravlja. "Preventivni programi od velikog su značaja za Zavod jer putem njih pokušavamo što više osvijestiti građane o važnosti prevencije", nadodao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

"Javno-zdravstvene politike u Županiji stavljaju se na vrlo visoko mjesto, a program prevencije kardiovaskularnih bolesti Županija provodi već neko vrijeme", kazala je Grozić Živolić, istaknuvši važnost nacionalne podrške pri provedbi preventivnih programa.

Nakon uvodnog djela uslijedile su prezentacije ministra Siniše Varge, Ranka Stevanovića, Tatjane Bekić iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje te Željka Rotima, predsjednika Nacionalnog povjerenstva za djelatnost dentalne medicine.

Organizatori Konferencije su Ministarstvo zdravlja, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje te Zavod za javno zdravstvo Istarske županije.