Novosti

10/12/2015

INK: danas Bljesak zlatnog zuba, sutra Dama s kamelijama

U sklopu bogatog prosinačkog programa u Istarskom narodnom kazalištu-Gradskom kazalištu Pula danas, 10. studenog, u 20 satina sceni će se izvesti gostujuća predstava "Bljesak zlatnog zuba"Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija.

AUTOR: Mate Matišić

REDATELJ: Zoran Mužić

IGRAJU: Damir Lončar, Nina Kaić Madić, Vanda Winter, Da­vor Svedružić, Nada Abrus, Ronald Žlabur, Nera Stipičević, Jan Juričić, Vinko Kraljević, Saša Buneta, Ivica Zadro, Filip Juričić, Igor Mešin, Ljubo Zečević, Goran Malus, Vanja Ćirić, Jasna Palić Picukarić, Marija Borić, Nada Abrus.

Bljesak zlatnog zuba gastarbajterska je kronika Mate Matišića. Riječ je o jednom od najboljih kazališnih komada u novijoj hrvatskoj dramskoj književnosti. Ova mentalitetna komedija smještena je u mjesto Ričice pokraj Imotskog, čije stanovnike očekuju velike zajedničke i osobne promjene. Težak im je život u selu, mukotrpan je muškarcima rad u Njemačkoj, ali oni sve nedaće lome životnom borbom i optimizmom, oporim humo­rom i neuništivim duhom. Sjajno napisani karakteri i prepo­znatljive životne situacije s tvrdog kamenjara zabavit će vas, ali i postaviti pred pitanje: koliko snage imamo da postanemo stvarni, autentični ljudi? Jer stanovnici ovog komada istinski izgaraju za ljubav, za domovinu, za obitelj, za prave velike vri­jednosti. Samo ih život u tome stalno onemogućava. Smijeh kojim ćete ih ispratiti, sakrit će suzu za velikim vrijednostima.

Predstava traje 3 sata (stanka uključena).



Sutra, 11.prosinca, također u 20 satiu INK-u gostovat će Bulić Teatar, Zagreb, s predstavom  "Dama s kamelijama".

REDATELJICA: Senka Bulić

IGRAJU: Senka Bulić i Stipe Kostanić

"Damu s kamelijama po romanu Alexandra Dumasa adaptirali smo kao intimističku duo dramu. U adaptaciji teksta iz dram­skog tkiva komada izdvojili smo likove i dijalog Armanda Duvala i Marguerite Gautier te ljubavnu dramu odricanja od voljene osobe pokazali u zgusnutom obliku. Strasti su u ovoj drami pokazane ogoljenijima. Budući da je priča više nego poznata, činilo nam se opravdanim pokazati je, ne kao projekciju, nego kao prisjećanje iz unutarnjeg vremena protagonista. Pokušavamo izraziti temeljnu situaciju iz koje je nastala drama: trenutačnu i slijepu ljubav dvadesetogodišnjeg mladića i plemenitost heroine. Ova ljubavna priča u stoljeće i pol postala je kazališni, operni i filmski mit", zaključuju umjetnici.

Predstava traje 75 minuta.