Novosti

16/12/2015

Utrka ŠTA 2015. na uređenim stazama štinjanskog poluotoka

"U projekt smo krenuli sa željom i voljom da uredimo naš grad i svim građanima otvorimo još jednu prekrasnu oazu za razgledavanje, šetnju i sport", kazao je uvodno v.d. pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu Giordano Škuflić na današnjoj konferenciji za medije. Škuflić je prezentirao aktivnosti projekta Adrifort te je  tim povodom najavljena je i utrka ŠTA 2015. godine.

Cilj je projekta Adrifort, koji uključuje prigradsko naselje Štinjan s ogromnim turističkim potencijalom od Puntižele do Monumenata - Sv. Katarina, valorizacija prirodnog okoliša i utvrda kao dijela kulturne baštine grada Pule te razvijanje novog turističkog proizvoda na Štinjanskom poluotoku. U sklopu projekta, na površini od oko 150 hektara, uređeno je 20 kilometara staza za bicikliste i pješake. Osim toga, projekt obuhvaća i pet fortifikacijskih objekata Punta Christo, Monte Grosso, Vallmaggiore, Munide i Zonchi, koji su očišćeni te je započela njihova sanacija. U nastavku projekta izvršit će se i dodatne radnje za njihovo očuvanje i otvaranje građanstvu. Osim zaštite samih kulturnih objekata, nastavlja se i s održavanjem prostora kako bi se, uz postojeće lokacije Drenovice, Šijanske šume i Lungomare, osigurala dodatna zona za rekreaciju Puljana. 

Nositelj projekta Adrifort je Regija Veneto, a uz Grad Pulu, Sveučilište Jurja Dobrile i Istarsku županiju, pridruženi su partneri su Grad Venecija, Sveučilište Ca' Foscari, Grad Ravenna, Regija Puglia, Opština Kotor (Crna Gora), Grad Piran (Slovenija), Gospodarska komora Albanije, Albansko ministarstvo kulture te Grad Krf (Grčka).

Povodom završetka značajnih aktivnosti projekta Adrifort, direktor Pulasporta Erik Lukšić najavio je utrku za sve dobne skupine koja će se održati u nedjelju, 27. prosinca 2015. godine, s početkom u 10.15 sati na uređenim stazama štinjanskog poluotoka. Start/cilj utrke duljine oko 7 kilometara bit će  na štinjanskoj placi, dok će uvodno biti organizirana i dječja utrka dužine 500 metara u 10.00 sati, na kojoj će sudjelovati djeca područne škole Veli vrh i Štinjan. U sklopu organizacije edukacijsko-rekreativne utrke oko utvrda Štinjan Adrifort, djeci će se dijeliti prigodne majice s logom Adrifort. "Zajedno s Girom di Monte Grande, koji se tradicionalno održava u prosincu, sljedeće godine utrku ŠTA organizirati ćemo u studenome, čime želimo dugoročno promovirati sport u našem gradu i u posezoni", zaključio je Lukšić.

Utrka je besplatna, a prijaviti se može na mail info@pulasport.hr, i na dan utrke. Građani se mole da na lokaciju stignu pola sata prije početka utrke.