Novosti

18/12/2015

Tržnica je duša grada i mjesto susreta

Pred brojnim uzvanicima među kojima su bili i predstavnici Grada Pule, Istarske županije, Tržnice Pula, Turističke zajednice grada Pule i mnogi drugi danas je u galeriji C8 Arheološkog muzeja Istre u Puli otvorena izložba "Tržnica trbuh grada" autorica Ivane Šarić Žic iz Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka i Tanje Kocković Zaborski iz Etnografskog muzeja Istre.

"Prenijeli smo atmosferu s tržnice unutar zidina ove galerije. Tržnica nije samo trbuh grada, ona je i duša grada, srce grada te mjesto susreta." uvodno je kazao ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo.

Ravnateljica Etnografskog muzeja Istre Lidija Nikočević  izrazila je veliko zadovoljstvo suradnjom dvaju muzeja te je naglasila kako ova izložba prikazuje svakodnevicu života na tržnici na jedan poseban način. S njome se složila i Tea Perinčić ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka dodavši kako ovo neće biti posljednja suradnja spomenutih muzeja.

Inače, izložba je nastala je u sklopu projekta "Pazi što jedeš" koji petu godinu zaredom organiziraju Etnografski muzej Istre i udruga IEP i za javnost je otvorena do  24. siječnja 2016. godine.

Autorice su u svom obraćanju kazale da ova izložba prikazuje ljubav prema tržnici i odnos prema hrani i prehrani, posebno zdravoj hrani o kojoj se u posljednje vrijeme sve više govori. Postavom su na jedan autentičan  način pokazale lica i naličja tržnica, odnos kupaca i prodavača, mjesta susreta, razgovora i druženja.  "Tržnice opstaju kao jedan od simbola i identiteta grada" zaključila je Tanje Kocković Zaborski.

Izložbu sufinanciranu sredstvima Ministarstva kulture, Tržnice Pula, Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke, te Tržnice Rijeka službeno je otvorila istarska dožupanica Viviana Benussi.

Krajem veljače 2016. predviđa se otvorenje izložbe i u Rijeci, u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka.