Novosti

21/12/2015

U 2016. godini nastavlja se realizacija mnogih gradskih projekata

Na tradicionalnom, posljednjem ovogodišnjem druženju s novinarima, pulski se gradonačelnik Boris Miletić zajedno s predsjednikom Gradskog vijeća Robertom Cvekom osvrnuo na najznačajnije projekte i događaje koji su obilježili godinu na izmaku te najavio one koji tek predstoje. "Jedna od najznačajnijih investicija u ovoj godini svakako je nova Opća bolnica čiji su radovi u punom jeku i koji se odvijaju prema planiranoj dinamici. Drago mi je što će građani Istre konačno imati bolnicu kakvu i zaslužuju i koju su godinama čekali", kazao je Miletić.

Gradonačelnik je podsjetio kako je u 2015. godini dovršena plinofikacija Pule te kako su u sklopu 115 milijuna kuna vrijednog projekta položena ukupno 182 kilometara cijevi. Pored toga, istaknuo je Miletić, izgrađen je i obalni kolektor koji je bio osnovni preduvjet za ostvarivanje dugo željenog cija, a to je povratak Pule moru. "Izgradnjom kolektora smanjilo se onečišćenje mora, zaštićeni su pulski bunari pitke vode i poboljšana je efikasnost sustava odvodnje", rekao je Miletić. Osim toga, pulski je gradonačelnik podsjetio i na nedavno otvaranje studentskog doma i menze pulskog sveučilišta, a samu ideju izgradnje svučilišnog kampusa Grad Pula od početka snažno podržava.

Od ostalih projekata Miletić je izdvojio i uspješnu 6,4 milijuna kuna vrijednu rekonstrukciju Santoriove ulice gdje je zamijenjena kompletna infrastruktura, spomenuo je i novoizgrađeno parkiralište na križanju Štiglićeve i Stankovićeve ulice te projekt Movesmart u skopu kojeg su u svakodnevno prometovanje Pulom uvedeni električni bicikli.

"Iznimno mi je drago što je Pula ušla u samu završnicu izbora za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine i vjerujem da smo ozbiljan kandidat koji ima što pokazati", naglasio je Miletić dodavši kako je Pula prema uglednom časopisu Forbes u 2015. godini uvrštena među najbolje gradove za život i poslovanje. Od ostalih vrijednih priznanja u ovoj godini, Miletić je naglasio i ono Instituta za javne financije koje je Puli dodijelilo najviše bodova za otvorenost proračuna.

"Turistička sezona bila je sjajna i želim zahvaliti svima koji su tome doprinijeli. Zabilježili smo preko milijun i pol noćenja turista u našem gradu, odnosno 8 posto više nego lani, dok je dolazaka bilo 7 posto više", kazao je Miletić.

"Od iduće godine povećavamo naknadu za novorođenčad s 500,00 na 1.000,00 kuna, smanjenje se cijena mjesečnih autobusnih karata za učenike na 50,00 umjesto 98,00 kn, a novčana pomoć studentima prema socijalnim kriterijima koji studiraju izvan Pule se povećava sa 600,00kn na 800,00 kn mjesečno", pojasnio je Miletić govoreći o proračunu za iduću godinu.

Od najznačajnijih projekata koji su predviđeni u idućoj godini, gradonačelnik je spomenuo uređenje Trga kralja Tomislava na Verudi za što je u proračunu osigurano 6 milijuna kuna, gradnju gradskog bazena za što je osigurano 1,9 milijuna kuna kako bi se izradila projektna dokumentacija, nastavak proširenja Ceste prekomorskih brigada čija je vrijednost 16,4 milijuna kuna te proširenje groblja Monte Giro u Puli i mjesnog groblja u Štinjanu za što je osiguran iznos od 16 milijuna kuna.   

Na kraju, svim prisutnima Miletić je zaželio puno sreće, zdravlja i uspjeha u nadolazećoj godini, a lijepim željama  i zahvalama pridružio se i predsjednik Gradskog vijeća Robert Cvek.