Novosti

12/01/2016

Predstava LETICIJA I LJUBLIST u INK-Gradskom kazalištu Pula

U srijedu, 13. siječnja u 20 sati na daskama Istarskog narodnog kazališta-Gradskog kazališta Pula odigrati će se gostujuća predstava LETICIJA I LJUBLIST iz produkcije kazališta Mala scena, Zagreb.

AUTOR: Peter Shaffer
REDATELJ: Ivica Šimić
IGRAJU: Vitomira Lončar, Jasna Bilušić, Buga Marija Šimić,  Ivica Šimić

Leticija je turistički vodič koja želi promijeniti povijest Ujedinjenog Kraljevstva.  Okupljenim turistima priča povijesna događanja na svoj način izmišljajući detalje koji nisu postojali. Dvorana Fustian Halla  ispunjena turistima koji su isprva  nezainteresirano slušali njezina izlaganja. Kada je osjetila i vidjela da su činjenice koje je navodila dosadne,  pustila se mašti  i dodavala  izmišljene detalje impozantnog stubišta i događanja na njemu. Turiste je to zainteresiralo, uspjela je pridobiti njihovu pažnju.
Sve bi to bilo  dobro da nije slučajno naišla Lotte iz Zaklade za zaštitu spomenika kulture koja je naprasno prekinula obrazlaganja Leticije  i njezinih čudnih netočnih izlaganja"¦.

Predstava je praizvedena 1987. u kazalištu Theatre Royal Bath u Londonu, a u Maloj sceni, prvi put  8. ožujka 1992. u režiji Vlade Habuneka. Bio je to veliki uspjeh predstave ali i Neve Rošić i Nade Subotić. Danas, 23 godine od te predstave, Leticiju i Ljublist isčitavamo u posve novom i drugačijem kontekstu. U vremenu u kojem nestaje Europa koju smo poznavali, koju smo žudjeli i koju smo 1992. sanjali, Europa koja danas, nakon 1940. ponovno umire pod pritiskom "seobe naroda s Istoka".

Predstava traje oko 2,5 sata s pauzom.