Novosti

15/01/2016

Proračun u malom 2016. - najvažniji pulski projekti na jednom mjestu

Grad Pula već treću godinu zaredom kreće s podjelom brošure Proračun u malom 2016. na preko 22 tisuće kućanstava diljem grada, a sve s ciljem informiranja javnosti o najvažnijim stavkama proračuna kao i smjernicama razvoja grada u tekućoj godini. Jednostavnim i sažetim pregledom gradskog proračuna građani na jednom mjestu mogu dobiti transparentnu i potpunu informaciju o tome gdje se i kako se troši gradski novac u pulskoj Gradskoj upravi.

Proračun u malom sadrži presjek najznačajnijih kapitalnih projekata, programa i aktivnosti koje se planiraju provesti u ovoj godini. U najveće investicije godine svakako spadaju uređenje Trga kralja Tomislava na Verudi, izrada projektne dokumentacije za izgradnju gradskog bazena,  nastavak izgradnje sportskog igrališta u Valdebeku, proširenje gradskog groblja Monte Giro i groblja u Štinjanu te nastavak proširenja pulske obilaznice. Navedeni radovi samo su dio brojnih aktivnosti koje Grad Pula provodi tijekom cijele godine. Treba napomenuti kako su značajna sredstva ove godine izdvojena i za male komunalne akcije predložene od strane mjesnih odbora, kao i za projekte predložene od strane građana. Naime, čak 75% prijedloga građana Pule uvršteno je u proračun za 2016. godinu.

Čak trećina proračunskih sredstava namijenjena je za očuvanje visokog socijalnog standarda i u 2016. godini pa je tako povećana novčana pomoć studentima koji studiraju izvan Pule, a stipendiju dobivaju prema socijalnim kriterijima sa 600 na 800 kuna, dvostruko je povećana naknada za novorođenčad, s 500 na 1000 kuna, te je smanjena cijena mjesečne autobusne karate za učenike s 98 na 50 kuna. Povećana je i potpora za potrebite i socijalno ugrožene građane. Također, veliki se dio sredstava nastavio izdvajati za razvoj i unaprjeđenje kvalitete predškolskog i školskog obrazovanja, sporta i mnogih drugih elemenata koji čine svakodnevicu građana.

Uz navedeno, Grad Pula nastavit će povlačiti i značajna financijska sredstva iz EU fondova kroz projekte LIFE CITY SEC ADAPT, WILD SEA, Erasmus +, MOVESMART, FIESTA, EDIC, ADRIFORT i PUT UP ISTRE.

Brošuru možete pronaći ovdje.