Novosti

18/01/2016

Predstavljanje knjige "Dijete koje šeće psiće" u Gradskoj knjižnici i čitonici Pula

Prvijenac pulske autorice Svetlane Vlašić "Dijete koje šeće psiće" bit će predstavljen u Središnjoj knjižnici (Kandlerova 39)u utorak, 19. siječnja 2016. u 18 sati.

Autorica u svom romanu opisuje svoje odrastanje, a nekadašnja djeca iz zgrade u Rudarskoj ulici u Puli uz autoricu govorit će o knjizi i događajima opisanima u njoj, sjećanjima na doba u životu koje budi najnježnije osjećaje. Za glazbeni intermeco pobrinut će se Sandro Vešligaj.

Druženje i igru s djecom iz zgrade u kojoj je stanovala, sada odraslim osobama kojima posvećuje knjigu, opisuje kao iskustvo uživo bez mobitela i društvenih mreža. Kroz roman se provlači i trajna čežnja za psićima koje nikad nije uspjela za uvijek zadržati te borba s pravilima koje nameću odrasli, ponajprije njezini roditelji. Posebno mjesto u djetinjstvu autorica daje svojim bakama i djedovima uz koje je vežu najnježnije emocije i sjećanja. Kraj knjige donosi osvrt na sadašnje vrijeme i spoznaju, kako se do danas, nije puno toga promijenilo.

Svetlana Vlašić rođena je u Puli, gdje i danas živi i radi. Velika je zagovornica Montessori pedagogije i dječjih prava. Povremeno radi u Strukovnoj školi gdje predaje grupu predmeta kozmetičke struke. Jesmo li zaista pametniji od životinja, pitanje je koje postavlja sebi i drugima, a razlog za to navodi u činjenici kako životinje nikad neće zagaditi, opustošiti i zatrovati staništa svojim budućim naraštajima u tolikoj mjeri da će dovesti u pitanje njihov  opstanak. Dijete koje šeće psiće prvi je njezin roman.