Novosti

20/01/2016

Najavljene aktivnosti prvog Festivala "Život pun mogućnosti"

U prostorijama Dnevnog boravka Rojca najavljen je 1. Festival "Život pun mogućnosti" koji će se održati također u Rojcu idući petak, od 10 do 18 sati. Riječ je o festivalu posvećenom socijalnim uslugama u zajednici, s naglaskom na odrasle osobe s intelektualnim teškoćama, a o spomenutim temama govorit će predstavnici Istarske županije, gradova Labina i Umaga, Udruge za osobe s intelektualnim oštećenjem Golubica Vukovar, Udruge Art studio, dok će o svojim osobnim iskustvima govoriti osobe s intelektualnim teškoćama. Predviđena je i panel rasprava, a u predvorju Rojca biti postavljen info punkt na kojem će se građani moći informirati o projektu.

Kako je naveo Ozren Catela, predsjednik Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Istre i voditelj projekta "Život pun mogućnosti", cilj projekta je unaprijediti zapošljivost osoba s intelektualnim teškoćama u Istarskoj županiji razvojem novih socijalnih usluga koje nedostaju. Specifični cilj projekta je povećati kompetencije za tržište rada i zapošljivost osoba s intelektualnim teškoćama razvojem dnevnih radnih aktivnosti te jačanjem aktivnog sudjelovanja u zajednici. Naime, projekt je pokrenut u srpnju 2015. od strane Centra za inkluziju kao prijavitelja te partnera Grada Labina, Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Istre i Udruge za promicanje stvaralaštva Art studio, a pridružili su im se suradnici na projektu Istarska županija, Centar za socijalnu skrb iz Labina i Pule te Volonterski centar Istra. "Kroz 14 mjeseci provedbe projekta očekujemo pokrenuti rad Centra za radnu inkluziju s dnevnim programom radnih aktivnosti, razviti podršku aktivnom uključivanju osoba s invaliditetom u zajednicu" naveo je Catela i dodao da je ukupni proračun projekta 1,4 milijuna kuna, pri čemu je 85 posto sredstva iz Europskog socijalnog fonda, a 15 posto sredstava je iz državnog proračuna. Projekt se provodi u okviru Operativnog programa "Razvoj ljudskih potencijala 2007-2013"³, prioritetne osi dva - Jačanje socijalnog uključivanja i integracija osoba u nepovoljnom položaju, a u okviru Poziva "Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici - faza 3"³.

Marko Perkov, predsjednik Centra za inkluziju i podršku u zajednici, govorio je o lokalnim službama podrške. "U šest sredina na području Istre (Puli, Umagu, Buzetu, Pazinu, Labinu, Poreču) formirane su službe podrške s ciljem povezivanja organizatora volontiranja sa zainteresiranim osobama s intelektualnim teškoćama za volontiranje" kazao je Perkov te je nadodao kako je od početka provedbe projekta informirano 25 organizacija, u kojima će volontirati 40-ak osoba s intelektualnim poteškoćama.

Jovana Prusac-Fabris, suradnica na projektu, osvrnula se na dnevne programe za osobe s intelektualnim teškoćama koji se u sklopu projekta provode u Puli i Labinu. To su, navela je, program organske poljoprivredne proizvodnje i program umjetničko-obrtničkih aktivnosti. "Na poljoprivrednom zemljištu na cesti Pula-Pomer ograđeni su tereni veličine 2.000 kvadratnih metara i dovršen plastenik, na kojemu slijedi izrada uzdignutih gredica" kazala je Prusac-Fabris i dodala da se u sklopu radionica izrađuju različiti ukrasni i uporabni predmeti. Istaknula je da je cilj svih radionica kod osoba s intelektualnim teškoćama razviti radne navike i socijalizirati ih u radnoj sredini da bi stekli nova znanja i vještine čime će unaprijediti svoje kompetencije za tržište rada i zapošljivost.