Novosti

20/01/2016

Grad Pula i Istarska županija nastavljaju uspješan razvoj poljoprivrede

U Komunalnoj palači u Gradu Puli održalo se danas potpisivanje Ugovora o namjenskom osiguranju sredstava Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre između Grada Pule, Istarske županije i Fonda.

"Istra je doista  jedinstvena u mnogočemu, a jedan od uspješnih primjera za razvoj gospodarstva je upravo Fond za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre koji je osnovan u financijski mnogo težem vremenu prije 20 godina", kazao je gradonačelnik Pule Boris Miletić. "Iako se Pula ponekad doživljava kao grad bez poljoprivrednika, sami podaci o dosadašnjoj realizaciji 55 kredita iz Fonda, ukupne vrijednosti 8,5 milijuna kuna, pokazuju upravo suprotno. Pulska poljoprivreda, posebice u svome zaleđu, ima veliki razvojni potencijal i priliku pa mi je stoga iznimno drago da nastavljamo i produbljujemo ovu suradnju", zaključio je Miletić.

Župan istarske županije Valter Flego istaknuo je kako je poljoprivreda jedna od strateških djelatnosti na području županije koja se uspješno razvila u proteklih dvadesetak godina. "Nova vremena donose nove izazove među kojima se najviše ističe zaštita izvornosti istarskih proizvoda čim se osigurava veća dostupnost, ali istovremeno i promocija tih proizvoda. Rezultati Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre vidljivi su ne samo u 1026 kredita, ukupne vrijednosti od gotovo 162 milijuna kuna, koji su spasili mnoge istarske poljoprivrednike od stečaja, već u sklopljenom zajedništvu  ribara, OPG-a i raznih organizacija te gradova i općina", naglasio je župan te pozvao sve potencijalne korisnike da se odazovu ovom pozivu i iskoriste financijski potencijal od 18 milijuna kuna, kao i povoljne uvjete koje Fond nudi.

Predsjednik upravnog odbora Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre Milan Antolović zahvalio se Gradu Puli i Istarskoj županiji na potpori, istaknuvši kako sam Fond na današnji dan nema nijedan neriješeni zahtjev te kako ga iznimno vesele uspješni rezultati koji su u značajnoj mjeri doprinijeli razvoju gospodarstva Istre, kao i suradnja s poljoprivrednicima i ribarima.