Novosti

21/01/2016

Thelma & Louise u INK-u

Reprize predstave "Thelma & Louise" redatelja Dalibora Matanića, koja je na dodjeli Nagrade hrvatskog  glumišta 2014. imala dvije nominacije, upriličit će se u INK-Gradskom kazalištu Pula u četvrtak, petak  i subotu (21., 22. i 23. siječnja 2016.) u 20 sati.

Helena Minić u ulozi Thelme, osvaja nagradu Glavna ženska uloga u kategoriji za najbolja umjetnička ostvarenja-Drama.
U ovoj postavi alternira je Tihana Lazović, jedna od deset najperspektivnijih europskih glumica prema ocjeni žirija europske organizacije nacionalnih filmskih agencija, te dobitnica već dvije prestižne nagrade za najbolju glumicu - pulsku Zlatnu Arenu i nagradu iz njemačkog Cottbusa.
Na 15. međunarodnom festivalu komornog teatra "Zlatni Lav" u Umagu "Thelma & Louise" osvaja  nagradu  "Grand Prix".

THELMA: Helena MINIĆ / Tihana Lazović
LOUISE: Lana Gojak
INSPEKTORICA / KONOBARICA / RECEPCIONERKA: Senka Bulić
DARRYL / HARLAN / J.D. / POLICAJAC: Rade Radolović
JIMMY / ŠEF POLICIJE / LATINO TIP / BOB: Janko Popović Volarić

"Motiviran originalnim scenarijem Callie Khouri iz 1991. namjera mi je napraviti predstavu koja progovara o problemima koji su krajnje univerzalni i ne tiču se samo američkog kontinenta, štoviše iznimno točno ukazuju na neke rudimente negativnog ljudskog djelovanja u našoj regiji. Teško prihvaćanje nezaustavljive tranzicije moderne žene od patrijarhata prema ženskoj emancipaciji, individualnosti i općenito analiza ljudske slobode u današnje doba, garancija su ukazivanja na željenu problematiku i kvalitetnu komunikaciju s pulskom kazališnom publikom. Namjera mi je također aktivnije uvesti publiku u samu predstavu ne bi li se što sugestivnije prikazala i osjetila tragedija dviju hrabrih žena koje su podigle glavu i odlučile napokon živjeti život punim plućima. Uz nositeljice glavnih uloga, Helenu Minić (Thelma) i Lanu Gojak (Louise), pojavit će se i nekoliko sporednih uloga, pretežno muškog svijeta koji je djelomično potpora, a u većini slučajeva prepreka njihovoj slobodi. U današnjem svijetu jako je upitan pojam ljudske slobode i životi koji se pokušavaju izmaknuti osjećaju da ste samo jedan sitni kotačić u velikoj mašini, siguran sam da će predstava "Thelma & Louise" na krilima filmske uspješnice doći do srca svih Puležana, a i šire hrvatske i regionalne publike i postati jedna adrenalinska, istovremeno i iznimno emotivna kazališna uspješnica." - Dalibor Matanić.