Novosti

21/01/2016

Održana završna konferencija EU projekta LOVE YOUR HEART

Danas se u Hrvatskoj gospodarskoj komori - Županijska komora Pula održala završna konferencija EU projekta LOVE YOUR HEART na kojoj su predstavljene brojne aktivnosti realizirane u sklopu projekta kao i krajnji rezultati. Riječ je o projektu kojega je Istarska županija osmislila  te provela zajedno sa šest partnera iz Italije, Albanije i Hrvatske. Istarske partnere čine Istarski domovi zdravlja i Opća bolnica Pula. Stoga, današnja završnica bila je prilika za okupljanje svih predstavnika partnera koji su kroz projekt surađivali, kao i gostiju iz Italije i Albanije. U ime grada domaćina svojom nazočnošću potporu konferenciji pružila je zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci.

"Prevencija kardiovaskularnih bolesti jedan je od javnozdravstvenih prioriteta Istarske županije" kazala je pročelnica Upravnog Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Grozić Živolić pritom naglasivši kako je riječ o prvom projektu takve vrste u Republici Hrvatskoj u zdravstvenom sektoru. "Ponosni smo što smo unutar tri godine postignuli značajne rezultate na polju prevencije i skrbi o kardiovaskularnim bolesnicima" kazala je Grozić Živolić te je nadodala kako je ovaj projekt uz spomenuto za cilj imao povezivanje stručnjaka i korisnika te umrežavanje bolnice, domova zdravlja, Zavoda za javno zdravstvo, nevladinih organizacije poput udruge dijabetičara i rekreativaca u prirodi, sve do jedinica lokalne samouprave. Na kraju svog obraćanja pročelnica Upravnog Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb zahvalila se svima onima koji su surađivali na projektu, a posebno dr. Roberti Katačić, autorici i glavnoj menadžerici projekta, te koordinatorici Maši Mihelić, kao i Gradu Puli na neizmjernoj podršci.

Tako je u sklopu projekta uspostavljen Županijski centar za prevenciju kardiovaskularnih bolesti u Puli koji ima edukativni, savjetodavni, informativni, dijagnostički i rehabilitacijski karakter. Također, preuređena je i opremljena ambulanta u Općoj bolnici Pula, kupljeni dijagnostički uređaji, dodatno educirani i certificirani stručnjaci za rad na prevenciji KVB. Proveden je i cijeli niz radionica i savjetovanja za građane o važnosti prevencije i zdravom načinu života, dodatne edukacije za stručnjake, kardiološke dijagnostičke pretrage za novo-otkrivene rizične pacijente mimo liste čekanja, a izdani su i korisni edukativni materijali.

Međunarodni projekt sufinanciran je iz EU-ovog programa prekogranične suradnje IPA Adriatic s ukupno 1,36 milijuna eura, od čega je Istri pripalo 738,3 tisuće eura.