Novosti

03/02/2016

Predstavljanje knjige "Smrt na krilima siromaštva"

Knjiga dr. sc. Milana Radoševića "Smrt na krilima siromaštva - tuberkuloza i malarija u Istarskoj provinciji 1918.-1940." bit će predstavljena u petak, 5. veljače 2016. u 18.00 sati u dvorani Središnje knjižnice.

Uz autora, o knjizi će govoriti dr. sc. Damir Agičić, emeritus Miroslav Bertoša i prof. dr. sc. Željko Dugac. Predstavljanje će moderirati Ivan Žagar.

Knjiga predstavlja fundamentalno djelo za proučavanje povijesti zdravstva i medicine, socijalne i ekonomske povijesti te povijesti međuratnog razdoblja ne samo na lokalnoj, istarskoj razini, već i općenito. Na posve izvoran način i po prvi puta u hrvatskoj historiografiji na osnovu izvorne arhivske i novinske građe te do sada nedovoljno istraženih i obrađenih zakonodavnih akata, kao i uz vrijedna saznanja iz usmene povijesti analiziraju se javno-zdravstveni procesi koji su doveli do iskorjenjivanja najraširenijih zaraznih bolesti u Istri.

Autor knjige Milan Radošević, povjesničar, znanstveni suradnik Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU-a u Područnoj jedinici u Puli, bavi se istarskom poviješću prve polovice 20. stoljeća. Jedan je od osnivača i prvi tajnik Istarskog povijesnog društva - Societa Storica Istriana. U okviru znanstvenoga i stručnog djelovanja proučava povijest Istre i Kvarnerskog primorja u prvoj polovici 20. st. posebno njezinu socijalnu komponentu s naglaskom na javnozdravstvene procese.

Predstavljanje knjige organizirali su Istarsko povijesno društvo - Società storica Istriana i Gradska knjižnica i čitaonica Pula.