Novosti

10/02/2016

Predstavljen projekt "Women of the Resistance" i održana javna tribina o ulozi žene u društvu danas

U sklopu projekta Women of the Resistance (Žene u otporu) koji je danas predstavljen u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula održana je i javna tribina na kojoj su istaknute žene iz istarskog javnog života govorile o doprinosu žena u Pokretu otpora, kao i društvenoj ulozi žena danas. Među panelisticama našle su se zamjenica gradonačelnika Grada Pule Elena Puh-Belci, zamjenica župana Istarske županije Viviana Benussi, članica Saveza antifašističkih boraca Istarske županije Dinka Jerin, kćerka borkinje Pokreta otpora - Marie Antoniette Moro Lorena Fornasir te upraviteljica Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva Helga Možà© Glavan.

Zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci istaknula je kako je važno istražiti povijest jer kako je nadodala "da bi znali gdje idemo, moramo se okrenuti u prošlost". Da je tema važna složila se i zamjenica Župana Viviana Benussi koja je zaključila da se o ženama u pokretu otpora premalo govori i kako se o njima premalo istraživalo.

Helga Možà© Glavan je naglasila kako je potrebno raditi na osnaživanju žena i njihovo znanje stavljati na vrh, kao i da posebnu važnost treba pridati određenim vrijednostima koje su se u posljednje vrijeme poljuljale.

Nakon uvodnog djela uslijedilo je predstavljanje dnevnika talijanske partizanke i bolničarke Marie Antoinette Moro popraćeno dokumentarnim filmom. Čast da pročita odlomke dnevnika pripala je upravo kćerki Marie Antoniette Moro, Loreni Fornasir. Potom je predstavnik partnerske organizacije KID Pina iz Kopra Vid Tratnik prezentirao radionice koje se održavaju u sklopu projekta, a koje se provode diljem istarskih srednjih škola. Radovi izrađeni na dosad održanim radionicama predstavljeni su u obliku izložbe naziva "Heroine današnjice".

Cilj projekta je prvenstveno osvijestiti javnost o ulozi koju su žene imale u Pokretu otpora, dodatno osnažiti demokratske i antifašističke vrijednosti za koje su se one borile, ali i pokrenuti raspravu o društvenoj ulozi žena današnjice.

Projekt kojeg Zaklada provodi zajedno s Istarskom županijom i još petero partnera iz Italije i Slovenije financiran je iz programa Europa za građane, a ukupna vrijednost projekta je 90 tisuća eura.