Novosti

15/02/2016

Obilježen Dan državnosti Republike Srbije u Puli

U prostorijama Srpskog kulturnog centra u Istri svečano je danas obilježen Dan državnosti Republike Srbije. Predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Milan Rašula pozdravio je okupljene građane, udruge, predstavnike gradova, županije i gospodina Žilberta Zubenicu iz ureda državne uprave RH, naglasivši kako mu je iznimno drago da ovom obilježavanju prisustvuju predstavnici bošnjačke, albanske i drugih pulskih nacionalnih manjina. "Ovaj se blagdan obilježava u sjećanja na donošenje sretenjskog ustava iz 1835. godine kojim je ukinut feudalizam, a kojipredstavljaprvi ustav Kneževine Srbije kojeg je donio Dimitrije Davidović, srpski učenjak iz Austrije", istaknuo je Rašula.

Zamjenica gradonačelnika Grada Pule Elena Puh Belci čestitala je organizatorima Dan državnosti Republike Srbije istaknuvši kako je njena želja i želja svih građana Pule da se nastavi uspješan zajednički život, a ne samo suživot.

 "Uspjeh Istre kojim se često hvale njeni građani u državi i pred cijelom Europom upravo je u ljudima koji zahvaljujući svojim razlikama obogaćuju i ubacuju novi kolorit u istarski kulturni mozaik", naglasio je istarski župan Valter Flego.  Zaključio je i kako taj mozaik treba znati čuvati i braniti ga od svih onih koji stvaraju podjele i nemir u hrvatskom društvu.