Novosti

17/02/2016

"Blak" 19. veljače u INK

U Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula u petak, 19. te u subotu 20. veljače s početkom u 20.00 sati igra repriza predstave "Blak" autora Milana Rakovca, a u režiji Ines Pletikos. U predstavi igraju Aleksandar Cvjetković, Marina Kostelac/Helena Minić, Denis Brižić, Petra Blašković, Rade Radolović, Lana Gojak.

O predstavi:

Nakon Prvog svjetskog rata te prisilne i nasilne talijanizacije schiava, na povijesnu scenu stupaju komunistički revolucionari koji Istru pripajaju matici zemlji. Sa sobom, uz korjenitu društvenu promjenu i proletersku solidarnost, donose i neskrivenu želju za (ne)kontroliranom osvetom, koju provode temeljito i strastveno. Njihovi sinovi u svojoj su državi, za koju su se borili, napokon trebali biti svoji na svome te sami odlučivati o vlastitoj sudbini. No, umjesto pravednosti svjedoče pljački neviđenih razmjera, jedva prikrivenoj sprezi mafije i politike uz stalno busanje u junačka prsa, dok se tiha većina šutke zadovoljava tek mrvicama sa stola. Taj kaos i slom svih vrijednosti iz vlastitog iskustva, ali i iz druge ruke - iz priča matere i dida, poznaje i Škik. Na površinu izranjaju u njegovim psihotičnim halucinacijama prilikom hospitalizacije na Psihijatrijskom odjelu pulske Opće bolnice.

Kroz sudbinu i intimnu dramu protagonista Škika, pjesnika i veterana Domovinskog rata, u Blaku se prelama suvremena istarska povijest i postavljaju ključna egzistencijalna pitanja o njezinu naslijeđu: što smo dobili, što smo uzeli sa sobom, protiv čega se moramo boriti, a što moramo oprostiti, odbaciti, pa i zaboraviti da bismo se obranili i uopće mogli nastaviti.