Novosti

29/02/2016

Predstavljena projektna knjiga Pule za Europsku prijestolnicu kulture

"Pula je grad finalist za prestižnu titulu Europske prijestolnice kulture 2020. godine, a nakon višegodišnje pripreme i rada na dokumentaciji koja je podrazumijevala aktiviranje cjelokupnog kulturnog sektora, volontera, studenata i  građana, o ishodu natječaja ipak će odlučiti dvanaest članova povjerenstva i jedna knjiga od svega sto stranica" tim je riječima ovoga vikenda započelo predstavljanje pulske natječajne knjige za građanstvo.  

Natječajnu su knjigu Pula 2020 predstavili Jasmina Nina Kamber, pročelnica Upravnog odjela za kulturu grada Pule,  Vlatka Kolarović, Marko Baus, Luka Šimić, Nikola Bojić, Davor Mišković i Igor Stanišljević kao članovi užeg  tima te kulturni producenti, kustosi i umjetnički voditelji Branka Benčić, Davor Uljanić, Hassan Abdelghani, Irena Burba, Marino Jurcan, Marko Bolković i brojni drugi.

"Velika je pobjeda već i sam ulazak u finale. Svi istarski gradovi, 30 europskih gradova, brojne kulturne i kreativne mreže, organizacije, europske institucije i stotine ljudi koji su dali doprinos pulskoj kandidaturi u posljednje četiri godine i sudjelovali u ovom vrlo zahtjevnom natječajnom procesu, dokazali su da Pula ima, može i zna, dokazali su da i samo bivanje u natječaju stvara nove vrijednosti za grad Pulu. Pulski projekt ocijenjen je najvišim ocjenama i evo nas u finalu, a dobivanje ove titule bio bi prije svega dodatan i vrlo snažan razvojni iskorak", istaknula je pročelnica.

"Tema pulske kandidature je demilitarizacija, a to je prvi put u povijesti Europske prijestolnice kulture da se jedan grad natječe s takvom temom. U trenutku kada smo se za nju odlučili, ona je ocijenjena hrabrom i  provokativnom, no nakon 2015. godine i velikih promjena koje su zadesile Europu, od terorizma do migracijske krize, čini se da vrijeme za ovu temu tek dolazi", rekao je Nikola Bojić, umjetnički koordinator programa natječaja. "Pula je nekada već bila prijestolnica, nažalost prijestolnica vojske, a danas kada u njoj nema vojnika, grad je na neki način još uvijek "okupiran" i u prostornom i u duhovnom smislu. Program koji smo razvijali uključuje novo europsko promišljanje ideja granica, ekonomije i politike kroz kulturu i mislimo da ovim projektom Pula može odgovoriti na sve izazove suvremenog društva i pokazati kako mali, nevidljivi europski  grad može postati novi europski kreativni laboratorij", dodao je Bojić

Nakon predstavljanja u kinu Valli, idućih nas tjedana očekuju još predstavljanja na Sveučilištu Juraj Dobrila te u društvenom centru ROJC, a do 24. ožujka kada će se znati i konačna odluka o pobjedniku, Pula nizom aktivnosti nastavlja rad na ovom natječaju.