Novosti

29/02/2016

O javnom gradskom bazenu i kandidaturi za Europsku prijestolnicu kulture Gradsko vijeće raspravljat će na tematskim sjednicama

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Pule Robert Cvek, zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci i pročelnica za kulturu Grada Pule Jasmina Nina Kamber danas su na tiskovnoj konferenciji održanoj u Komunalnoj palači najavili niz aktivnosti koje se tiču rada Gradskog vijeća u narednom tjednu, odnosno predstojećih sjednica Gradskog vijeća.

"Prva tematska sjednica na temu kandidature Pule za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine održat će se u srijedu 2. ožujka u 12.00 sati, dok će se u petak, 4. ožujka također u 12.00 sati održati druga tematska sjednica na temu izgradnje javnog gradskog bazena" kazao je predsjednik Gradskog vijeća posebno naglasivši da će nakon druge tematske sjednice vezane za bazen gradonačelnik uputiti prijedlog Odluke na redovnu sjednicu gradskog vijeća koje će se održati u ponedjeljak 7. ožujka isto u 12.00 sati.

Pročelnica za kulturu Grada Pule Jasmina Nina Kamber kazala je kako je do kraja natječaja preostalo još mjesec dana prisjetivši se samih početaka ovog dugogodišnjeg procesa te zahvalivši svima koji su pružili potporu Puli. "Nadam se da smo ulaskom u finale ovog najvećeg europskog natječaja opravdali ukazano poverenje. Osim Gradskog vijeća koje je jednoglasno usvojilo odluku o kandidaturi grada Pule za Europsku prijestolnicu kulture, Skupštine Istarske županije, istarskih gradova, potporu Puli kroz konkretnu suradnju pružilo je 27 europskih gradova, 217 europski partnera, 427 umjetnika iz cijele Europe..." konstatirala je Kamber. "19. ožujka grad će posjetiti Europsko stručno nezavisno povjerenstvo,  24. u Zagrebu pred istim povjerenstvom ponovno branimo kandidaturu Pule, a isti dan slijedi finalna odluka te će saznati koji će grad ponijeti ovu titulu" navela je Kamber. Ipak, bez obzira na rezultate, Kamber pojašnjava: 'Gubitnika nema, riječ je o najvećem europskom natječaju u kojemu svi kandidati profitiraju, jer nema ostvarenja niti jednog projekta bez suradnje među kandidatima'.

"Mi smo si kao grad postavili zadatak da našim građanima ponudimo jedan gradski javni bazen koji će biti dostupan i zadovoljavati sve potrebe naših sugrađana, počevši od djece predškolskog uzrasta, učenika od prvog do četvrtog razreda, osoba s invaliditetom i osoba sa smanjenom pokretljivošću, osoba treće životne dobi te naravno plivačima i sportskim klubovima" naglasila je Puh Belci te je kazala kako će se na tematskoj sjednici predstaviti dva rješenja, bazen vaterpolo dimenzija i olimpijski bazne, a o konačnim dimenzijama bazena odlučit će vijećnici na redovnoj sjednici sazvanoj za 7. ožujka na temelju svih prikupljenih i predstavljenih financijskih okvira i programskih mogućnosti. Dodala je kako gradski bazen mora biti racionalan i dugoročno ekonomski održiv, a za njegovo upravljanje brinut će javno poduzeće Pula Sport.

Puh Belci najavila je vanjske suradnike koji će uz predstavnike gradske uprave i ravnatelja Pula Sporta d.o.o. nazočiti tematskoj sjednici o gradskom bazenu. Prezentaciju projekcija koja sadržava dvije varijante izgleda gradskog bazena održat će Dino Krizmanić iz tvrtke Urbis d.o.o., profesor Marino Grozdek s Fakulteta strojarstva i brodogradnje iz Zagreba iznijeti će projekcije parametre vezane potrošnju energije, vode i samog investicijskog održavanja, a o bazenu, bazenskoj tehnologiji i opremi pričat će predstavnici Myrtha Pools-a Tomaž Bizajl i Mrakus Egger. Zamjenica gradonačelnika ovom se prigodom zahvalila i predstavnicima Koordinace koja zastupa udruga i klubova s kojima je odrađeno šest konstruktivnih sastanaka.