Novosti

01/03/2016

Zamjenica gradonačelnika primila delegaciju sa Sveučilišta u Prizrenu

Zamjenica gradonačelnika Grada Pule Elena Puh Belci i pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić primili su danas delegaciju sa Sveučilišta "Ukshin Hoti" iz Prizrena koja je u posjetu Puli s ciljem uspostavljanja suradnje sa Sveučilištem Jurja Dobrile. Delegacija u sastavu rektora Sveučilišta u Prizrenu Rame Vataja, prorektora Sadika Idrizija, predsjednika savjeta Sveučilišta  Bekima Gashija i profesora Esada Kurejšepija u Pulu je stigla zahvaljujući pozivu pulskog vijećnika i predstavnika bošnjaka Redžepa Raimovića, a zadovoljstvo postignutom suradnjom Sveučilišta dvaju gradova izrazila je zamjenica gradonačelnika.

"Razmjena znanja najbolji je način da se obogati kulturna i znanstvena slika grada. U Puli volimo kazati kako smo grad koji njeguje multikulturalnost i brine o pravima nacionalnih manjina pa se tako u jednoj od osnovnih škola grada Pule održava izborna nastava o albanskoj kulturi i pismu na albanskom jeziku koju pohađa 23 učenika iz svih pulskih osnovnih škola", nadodala je Puh Belci.

"Ono što smo vidjeli u Puli može se poistovjetiti s Prizrenom. Mi također živimo miltikulturalnost te se možemo pohvaliti kako se na našem Sveučilištu nastava odvija na tri jezika", konstatirao je rektor Vataj nadodavši kako im ta specifičnost omogućuje lakšu suradnju s ostalim državama u regiji. Sa Sveučilištem u Puli prvi je korak razmjena studenata i profesora u sklopu programa Erasmus+. "Vjerujem kako će se spomenuta suradnja koja je trenutno na akademskom nivou u budućnosti, uz potporu gradske uprave, proširiti i na gospodarski nivo", zaključio je rektor. 

Sastanku su uz navedene nazočili i predstavnici udruge Albanaca Istarske županije predsjednik Frok Lekaj i Joze Kajtazi, zatim predsjednik udruge Albanaca Medulin Atohe Tanushaj te udruge Albanaca grada Pule predsjednik Selim Mullici i Merita Hoxha.