Novosti

01/03/2016

Pozitivna iskustva Pule u komunikaciji s građanima potvrdila i Svjetska banka

Na poziv Svjetske banke pulski gradonačelnik Boris Miletić u Grazu je sudjelovao na dvodnevnoj međunarodnoj konferenciji i simpoziju gradonačelnika koji je okupio preko 150 gradonačelnika, dužnosnika i organizacija iz 16 zemalja svijeta.

Tema ovogodišnje konferencije bila je jačanje međusobne suradnje i uključivanja građana kao preduvjet razvoja urbanih sredina te je pulski gradonačelnik u svom izlaganju brojne prisutne upoznao s dostignućima Pule na tom važnom području.

"2008. godine Pula je uvela cjelovito elektroničko poslovanje u redoviti rad gradske uprave te kontinuirano radimo na unapređenju postojećih i uvođenju novih usluga za sve naše sugrađane. Zahvaljujući postojećim uslugama koje su građanima na raspolaganju poput e-konzultacija, info SMS-a, e-predmeta, web stranica o proračunu, projekta participativnog budžetiranja i redovitih javnih tribina koje provodimo po svim gradskim mjesnim odborima, građani su u središtu našeg interesa te se potiče konstruktivni dijalog", kazao je Miletić dodavši kako neovisna istraživanja Pulu redovito svrstavaju među najtransparentnijim upravama u Hrvatskoj.

U sklopu dvodnevnog programa Svjetske banke održan je niz panel diskusija na kojima su svoja pozitivna iskustva na području jačanja urbanog partnerstva predstavili gradonačelnici i predstavnici javnih uprava nekoliko Europskih gradova.

Okupljene je tako pozdravio i domaćin, gradonačelnik Graza, grada pobratima Pule Siegfried Nagl koji je kazao kako se u posljednjih nekoliko godina u ovom drugom po veličini austrijskom gradu posebna pažnja pridaje strateškom planiranju urbanog razvoja, posebice u sektoru javnog prometa. "Prošli smo težak i  izazovni put od industrijskog grada do grada znanja i zelene tehnologije, pa tako danas proizvodimo više električne energije nego što možemo potrošiti," kazao je Nagl.

Zanimljiva iskustva podijelio je i gradonačelnik Oklahome Michael Cornet koji je govorio o preobrazbi grada od početka 90-ih godina do danas naglasivši kako su dobro, strateško planiranje i povjerenje građana ključni za razvoj bilo koje urbane sredine. Gradonačelnik Vilniusa Remigijus Šimašius govorio je o otvorenoj gradskog upravi i projektima koje glavni grad Litve provodi u suradnji s građanima na temelju unaprijed utvrđenih kriterija.

Projekti koje Grad Pula godinama provodi po pitanju komunikacije s građanima promovira i Svjetska banka na međunarodnoj razini, a upravo zbog toga su iskustva Pula prijašnjih godina bila posebno istaknuta na simpozijima koje je Svjetska banka organizirala u Skoplju, Ljubljani i Beču.