Novosti

04/03/2016

Grad se zalaže za izgradnju bazena po mjeri svih građana Pule

"Grad želi izgraditi javni gradski bazen dostupan svim građanima Pule, kako djeci predškolskog i školskog uzrasta, osobama s invaliditetom i osobama sa smanjenom pokretljivošću, tako i rekreativcima, osobama treće životne dobi, plivačima i sportskim klubovima. Važno je pritom da bazen bude dugoročno financijski održiv kako naposljetku ne bi bio na teret proračuna, pa tako i samih građana", naglasila je zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci na današnjoj tematskoj sjednici Gradskog vijeća Grada Pule o izgradnji gradskog bazena.

"Potrebno je postaviti nekoliko pitanja, a to je  želimo li izgraditi bazen, za koga ga gradimo i koliko gradski proračun to može podnijeti. Moramo sagledati realne mogućnosti izgradnje javnog gradskog bazena, moramo biti odgovorni prema javnome novcu te brinuti o ostalim prioritetima Grada poput hospicija, škole, novih vrtića, doma za starije i slično. Zato je važno  da se ovaj projekt ekonomski racionalno planira. U posljednjih nekoliko godina u Puli su uložena značajna financijska sredstva za podizanje kvalitete sportske infrastrukture, a gradnja javnog gradskog bazena za sve građane najvažniji je sportski objekt koji će se uskoro izgraditi", kazao je gradonačelnik Pule Boris Miletić te se zahvalio članovima Koordinacije udruga i sportskih klubova, profesorima sa Sveučilišta, ljudima iz sportskih saveza i ostalima koji su pomogli oko ovog značajnog projekta.

Na tematskoj su sjednici predstavljene dvije varijante za izgradnju javnog gradskog bazena - bazen vaterpolo dimenzija i 50-metarski bazen. "Riječ je o složenoj građevini koja će se nalaziti u sklopu Sportskog centra Veruda, a koja mora sadržavati kvalitetna tehnička i tehnološka rješenja", kazao je Dino Krizmanić iz tvrtke Urbis d.o.o. nadodavši kako će obje ponuđene varijante sadržavati i polivalentni bazen te ostale popratne sadržaje predviđene idejnim projektom.

Bazenom, za koji će se morati dignuti kredit, upravljat će javno poduzeće Pula Sport d.o.o. u čije je ime govorio direktor Erik Lukšić predstavivši troškove izgradnje. "Za bazen vaterpolo dimenzija potrebno je izdvojiti 40.280.000 kuna, dok troškovi izgradnje 50-metarskog bazena iznose 53.550.000 kuna. Riječ je o razlici od gotovo 13,3 milijuna kuna, a za taj se iznos može izgraditi novi dječji vrtić", naglasio je Lukšić.

Glasnogovornik Grada Pule Leonard Poropat prezentirao je rezultate istraživanja javnog mijenja koje je provela renomirana agencija Ipsos puls, a iz kojih je vidljivo da je većina građana, njih 60 posto, za opciju izgradnje manjeg bazena dimenzija 33x25 s dva dodatna bazena za djecu i neplivače. Zaključio je da izgradnja javnog gradskog bazena mora biti racionalna, a čitav projekt mora biti dugoročno ekonomski održiv i isplativ.

Profesor Marino Grozdek s Fakulteta strojarstva i brodogradnje iz Zagreba iznio je dobivene  parametre vezane uz potrošnju energije, vode i samog investicijskog održavanja. "Nakon pomno provedene analize, možemo kazati kako je za termotehničke sustave zgrade s bazenom veličine 33x25 metara potrebno izdvojiti 18,6 milijuna kuna, dok je 50-metarski potrebno izdvojiti 21,5 milijun kuna. Nadalje, ukupni godišnji troškovi za energiju, vodu i održavanje 33-metarskog bazena iznose 2.197.302 kuna, a za 50-metarski bazen 2.614.520 kuna, što bi značilo da razlika u troškovima doseže gotovo 400 tisuća kuna", konstatirao je Grozdek.

Vijećnik Kajfeš istaknuo je kako je izgradnja 50-metarskog bazena civilizacijski doseg za grad kao što je Pula, što je ponovio i vijećnik Janković. Robert Fabris kazao je kako podržava izgradnju olimpijskog bazena, ali se nije složio s lokacijom na Verudi.

O konačnim dimenzijama bazena odlučit će vijećnici, nakon što gradonačelnik Pule uputi prijedlog Odluke na redovnu sjednicu koja je sazvana za ponedjeljak, 7. ožujka, u 12.00 sati.