Novosti

07/03/2016

Pula konačno dobiva prvi javni gradski bazen

Bez glasova protiv, s 14 glasova za i pet suzdržanih glasova, vijećnici Gradskog vijeća Grada Pule na današnjoj su redovnoj sjednici donijeli odluku o izgradnji prvog javnog gradskog bazena na Verudi koji će biti dostupan svim građanima Pule. Javnom poduzeću Pula Sport d.o.o. odobreno je podizanje kredita u iznosu do 45 milijuna kuna, koje će ovim sportskim objektom naposljetku i upravljati.

"Budući javni gradski bazen vaterpolo dimenzija bit će dostupan svima, kako djeci predškolskog i školskog uzrasta, osobama s invaliditetom i osobama sa smanjenom pokretljivošću, tako i rekreativcima, osobama treće životne dobi, plivačima i sportskim klubovima. Ovo je veliki projekt i spremni smo preuzeti financijski teret kako bismo izgradili najvažniji sportski objekt u našem gradu", kazao je pulski gradonačelnik Boris Miletić ističući kako su prilikom planiranja gradskog bazena sagledane realne mogućnosti izgradnje, s ciljem da budući javni gradski bazen ne bude na teret pulskom proračunu, a samim time i na teret građana. "Moramo nastaviti biti odgovorni prema javnom novcu te smatram da je ovo optimalan projekt koji će zadovoljiti sve naše potrebe", zaključio je gradonačelnik.

Jednoglasno je donesena odluka o prihvaćanju natječajne knjige za prijavu Grada Pule za inicijativu "Europska prijestolnica kulture za 2020. godinu u Republici Hrvatskoj". Donesena je i odluka o sastavu urbanog područja Pula kao te je dana suglasnost za zaduživanje trgovačkom društvu Luka Pula d.o.o. za nabavku dizalice.

Ovogodišnja Nagrada Grada Pule pripala je Neti Žiković za osobit doprinos razvoju sindikalne solidarnosti, volonterskog i društvenog rada na dobrobit umirovljenika grada Pule. U znak javnog priznanja, Poveljom Grada Pule nagrađuje se trgovačko TEHNOMONT d.d. za postignuća i izvanredne rezultate u 60. godina uspješnog rada i razvoja gospodarstva grada Pule dok je Grb Grada Pule dodijeljen udruzi Sonitus, odnosno timu zaslužnom za realizaciju Visualia Light Postcard čime je Pula ušla u Guinnessovu knjigu rekorda u kategoriji "najveći ljudski svjetlosni znak".

Na aktualnom satu sjednice Bruna Jovanović (IDS-HNS-Zeleni) postavila je pitanje o početku rada županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun na što je članica uprave Vesna Dukić odgovorila kako je dosad odrađeno gotovo 95 posto građevinskih radova te kako je za očekivati da će probni rad postrojenja, odnosno prvi otpad, u postrojenje stići 21. ovog mjeseca.

Diana Kukić Dasko (IDS-HNS-Zeleni) upitala je o stanju potraživanja i zaduženja Grada Pule. Pročelnica za financije Grada Pule Vesna Sajić kazala je kako se potraživanja iz godine u godinu smanjuju što je rezultat kvalitetnog i predanog rada gradske uprave na sustavu naplate potraživanja dok je zaduženje Grada s posljednjim danom 2015. godine iznosilo 56,5 milijuna kuna, a odnosi se na dva kredita koja su iskorištena za izgradnju osnovne škole Veli Vrh i svih pratećih objekata.

Janko Žužić (HDZ-HDS) upitao je gradonačelnika Pule Borisa Miletića o rekonstrukciji pulskog lukobrana ustvrdivši kako je za taj projekt prema procjenama potreban iznos od 11 milijuna eura. "Svjesni smo mogućih posljedica koje nam klimatske promjene mogu donijeti i stoga smo na vrijeme pripremili sve projekte i dozvole za početak rekonstrukcije. Međutim, država je ta koja mora donijeti strateške planove kako bismo mogli iskoristiti mogućnosti financiranja putem EU fondova. To je prvi preduvjet, a mi smo spremni", kazao je Miletić.

Jadranku Černjul (IDS-HNS-Zeleni) zanimao je tijek projekta Pula Centar kojim je građanima Pule, koji do sad nisu bili priključeni na kanalizacijski sustav, omogućeno da se priključe na sekundarnu mrežu. Direktor Pragrandea d.o.o. Igor Stari istaknuo je kako Pula Planom provedbe vodno-komunalnih direktiva Vlade Republike Hrvatske do kraja 2018. godine mora izgraditi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda minimalno II stupnja pročišćavanja te dovršiti izgradnju sustava odvodnje uz već izgrađeni  obalni kolektor i pripadajuće crpne stanice. "Još uvijek se prikupljaju zahtjevi i nadamo se da će većina zahtjeva biti odobrena od strane konzultanata", odgovorio je Stari.

Na pitanje vijećnika Roberta Fabris (SDP-HSU-SDSS-HSLS-SDA Hrvatske) može li Grad utjecati na bolju dinamiku radova izgradnje kružnog toka u Šijani i parkirališta Opće bolnice Pula, gradonačelnik Boris Miletić odgovorio je kako, nažalost, u tim projektima Grad Pula nema ingerencije.  "Ovo je još jedan argument da je nužna decentralizacija ovlasti na niže razine jer mi kao Grad tu naprosto nemamo ovlasti. Investitor izgradnje retencije su Hrvatske vode, a gradnju su financirale Hrvatske ceste. Apelirao sam na direktora Hrvatskih voda g. Plišića s kojim smo uvijek odlično surađivali i proveli niz projekata u Puli, da pokuša ubrzati dinamiku radova tim više što nam dolazi turistička sezona", kazao je Miletić koji je za izgradnju opće bolnice kazao kako je Grad Pula učinio sve da se projekt čim prije realizira i stavi u funkciju.

Mauricio Licul upitao je gradonačelnika na koji se način kontroliraju sredstva koja Grad godišnje uplaćuje za omladinski pogon NK Istre 1961, a povodom primjedbe roditelja zbog uvjeta i rada pogona. "Grad Pula kao suvlasnik kluba, opredijelio se za ulaganje u omladinski pogon i upravo sam o stanju omladinskog pogona nedavno razgovarao s upravom kluba i vjerujem da će se odnos promjeniti na bolje i dobiti položaj koji zaslužuje", istaknuo je Miletić.

Na upit o tijeku radova rekonstrukcije Fontičke ulice Gordane Ferenčić (IDS-HNS-Zeleni) pročelnik Giordano Škuflić odgovorio je kako radovi idu planiranom dinamikom te kako se završetak očekuje do početka turističke sezone.