Novosti

08/03/2016

Pulski gradonačelnik Boris Miletić svim pripadnicama nježnijeg spola čestitao Dan žena

Povodom obilježavanja Dana žena, u pulskoj Čitaonici kluba umirovljenika održan je prigodni program na kojemu je sudjelovao i pulski gradonačelnik Boris Miletić koji je svim pripadnicama nježnijeg spola čestitao njihov dan. "Danas se prisjećamo svih velikih i hrabrih žena koje su se tijekom povijesti borile za ravnopravnost, jednakost i  općenito bolje uvjete života, a svoju zahvalnost i poštovanje prema ženama moramo iskazivati svakog dana," kazao je Miletić koji je ujedno i zaželio da im i ovaj dan protekne u sreći i dobrom zdravlju.

Čestitkama su se  pridružile i ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Nela Načinović te potpredsjednica Istarske stranke umirovljenika Zorica Lončar.

Dan posvećen ženama svojim su nastupom uveličale članice ženskog zbora pulske Matice umirovljenika Zlatne godine pod vodstvom Silve Pavić te posebne gošće, učenice glazbene škole I.M. Ronjogva Diana Kegelj na klavijaturama i Monika Popović na harmonici dok je stihove posvećene ženama recitirao čildo Pliško.

Međunarodni dan žena diljem svijeta obilježava se na današnji dan i simbolizira povijest borbe za ženks aprava, kao što su pravo glasa i pravo na rad. Ideja za obilježavanjem Međunarodnog dana žena pojavila se početkom 20. stoljeća, a povezana je s prosvjedima žena zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća zaposlenih u industriji odjeće i tekstila 8. ožujka 1857. godine u New Yorku te 1908. godine kada je 15 tisuća žena na ulicama New Yorka tražilo kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa.