Novosti

09/03/2016

Predstavljena prva faze rekonstrukcije sjeverne kortine Kaštela

U Povijesnom i pomorskom muzeju Istre na Kaštelu održana je danas prezentacija prve faze rekonstrukcije sjeverne kortine pulske povijesne utvrde Kaštel.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić ovom je prilikom čestitao ravnatelju Muzeja Gracijanu Kešcu na vrijednom radu, kao i svima ostalima koji su uključeni u realizaciju projekta. "Još se jednom pokazalo zajedništvo cijele Istre u provođenju značajnih projekata", naglasio je gradonačelnik Boris Miletić, istaknuvši kako su graditelji Kaštela pokazali da su, osim iznošenja sirovina, Istri u nasljeđe ostavili kulturno dobro s velikim potencijalom.

Ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre Gracijano Kešac kazao je kako je zbog starosti i dotrajalosti objekta, pod utjecajem atmosferskih voda, došlo do značajnih oštećenja na utvrdi te da se iz toga razloga pristupilo konzervatorsko-restauratoskim radovima sanacije i zaštite objekta. "Nakon što su konzervirane, sanirane i zaštićene istočna, južna i zapadna kortina, preostalo je obaviti adekvatne zaštitarske radove i na sjevernoj kortini sa šetnicom, čime bi u cijelosti bio dovršen proces zaštite gornjeg nivoa vanjskog plašta izvornih mletačkih zidina iz 17. stoljeća", kazao je ravnatelj Muzeja.

 "Mnogo je vremena i truda uloženo u očuvanje i vrednovanje istarskog identiteta kojega je Kaštel neosporni dio", rekao je župan  istarske županije Valter Flego te pohvalio zajedništvo javnog i privatnog sektora koji je zaslužan za ovu vrijednu valorizaciju kulturnog objekta.

Pročelnica Konzervatorskog odjela u Puli Lorella Limoncin Toth naglasila je kako je sretna što je Kaštel obnovljen te kako se u Puli rade izuzetni projekti koji će u idućim godinama u značajnoj mjeri povećati kvalitetu života te donijeti vidljivost i prepoznatljivost.

Predstavnik zaklade Adris Predrag Grubić na kraju je kazao kako je program rekonstrukcije izrađen u skladu s vrijednostima znanstvene izvrsnosti i ekološke svijesti kulturno-povijesnog nasljeđa koje i sama zaklada zastupa.

Izvedenim konzervatorsko-restauratorskim radovima sanacije sanirane su šetnica - hodna površina sjeverne kortine i pristupne rampe koje iz dvorišta vode do šetnice i na bastione utvrde. To su površine kojima se kreću zaposlenici i posjetitelji Muzeja prilikom obilaska te će nakon izvedenih radova njihovo kretanje biti sigurnije. Isto tako, sigurnijem kretanju po utvrdi pridonijet će i izvršena sanacija potpornih zidova, čime je zaustavljeno daljnje otpadanje kamenja i proklizavanje hodne površine šetnice sjeverne kortine. Učvršćena je gornja površina sjevernog nosivog zida utvrde, što je važno za statiku objekta. Rekonstrukcija kamenog opločenja i rubnih ploča te sanacija zidova, osim sigurnosti posjetitelja, doprinijeli su ljepšem izgledu utvrde s njezine unutarnje strane. Obnovom i učvršćivanjem kamenog opločenja, spriječit će se prodiranje vode kišnice u zidove i u ostale kamenom zidane površine, kao i u tlo, što je dosad štetilo kamenoj strukturi utvrde. Po završetku građevinskih radova, dovršenih na samom kraju 2015. godine, pristupilo se izradi metalne bravarske ograde koja je postavljena uz šetnicu i uz vanjski rub pristupnih rampi, uzduž linije njihova uspona prema bastionima.