Novosti

11/03/2016

Hrvatske vode prihvatile inicijativu Grada Pule za intenziviranjem radova na kružnom toku u Šijani

Pulski gradonačelnik Boris Miletić danas se u Zagrebu susreo s generalnim direktorom Hrvatskih voda Ivicom Plišićem s kojim je ponovno razgovarao o tijeku i dinamici radova izvođenja radova na izgradnji retencijskog sustava kružnog toka u Šijani. Naime, Miletić je već ranije apelirao da se radovi na izgradnji retencije kružnog toka ubrzaju, posebice stoga što je turistička sezona pred vratima te kako bi se izbjegle prometne gužve, na današnju inicijativu gradonačelnika dogovoreno da će se radovi do početka turističke sezone intenzivirati, a u ljetnim mjesecima promet će se odvijati nesmetano u punom profilu.

Hrvatske vode investitor su 35,8 milijuna kuna vrijednih radova na odvodnji gornjeg dijela Šijanskog sliva kojim će se poboljšati oticanje oborinskih voda ovog dijela grada. Radovi obuhvaćaju izvedbu retencijskih građevina, akumulacija, obodnih kanala čija je osnovna namjena smanjenje vrha vodnog vala za vrijeme intenzivnih oborina. Retencijski objekti, akumulacije i obodni kanali značajno će produžiti vrijeme retencioniranja vode sa pripadajućeg sliva jer će preuzeti dio funkcije postojećeg sustava odvodnje, čime se omogućava funkcioniranje oba sustava te doprinosi povećanju sigurnosti od plavljenja.

Dosadašnja dinamika radova bila je u skladu sa privremenim Planom upravljanja, odnosno Planom upravljanja za prvo tromjesečje 2016. godine (prema Odluci Vlade RH o privremenom financiranju), a nadalje će se dinamika i tijek radova odvijati prema dinamičkom planu. U jeku turističke sezone izvođač radova osigurat će neometano prometovanje u svom punom profilu na kružnom toku u Šijani.