Novosti

16/03/2016

Gradska knjižnica i čitaonica Pula priredila pregršt sadržaja povodom Svjetskog dana pripovijedanja

Uoči Svjetskog dana pripovijedanja, koji se diljem svijeta obilježava na proljetni ekvinocij (20. ožujka) na Dječjem odjelu  Središnje knjižnice, Kandlerova 39,  18. ožujka, s početkom u 18 sati, Udruga Pusti priču gostovat će s pričaonicom "Kad princeza spašava princa". Pozivaju se sva djeca,  roditelji, bake i djedovi, tetke i stričevi  da dođu i poslušaju priče u kojima su dame, u fokusu ovogodišnjeg Svjetskog dana pripovijedanja, glavne heroine i spašavaju svijet od zla. Udrugu Pusti priču, osnovale su Željka Kondić Dabo i Ina Delić. Bave se pripovijedanjem manje poznatih narodnih priča, posebno mitova i legendi povezanih s Istrom. Sudjeluju na raznim manifestacijama te često gostuju u vrtićima i školama i knjižnicama.

"Hrabra Matovilka" pak tema je radionice Bakomat u Dječjoj knjižnici (Radićeva 22)  također, 18. ožujka 2016. s početkom u 17 sati. O hrabroj Matovilki, i ostalim hrabrim princezama, pripovijedat će Baka. Tom prigodom posjetitelji će imati priliku ispripovjediti  priču o nekoj njima poznatoj heroini, a druženje će se zaključiti kreativnom radionicom.

Nadalje, 21. ožujka u Dječjoj knjižnici obilježit će se Svjetski dan pripovijedanja i to dvjema radionicama "Hrabra žena u tijelu žabice". Prva radionica u 13.30 sati namijenjena je učenicima produženog boravka jedne pulske osnovne škole, a druga, u 17.30 sati svim ostalim zainteresiranim posjetiteljima. Radionica je osmišljena prema hrvatskoj narodnoj bajci "Žabica divojka" o djevojci koja se rodila zarobljena u tijelu žabice te zahvaljujući domišljatosti postaje kneginjica.

Proljetni ekvinocij razlog je višestrukog slavlja: 20. ožujka obilježava se Svjetski dan pripovijedanja, Dan sreće te Dan kazališta za djecu i mlade, dok se dan kasnije, 21. ožujka obilježavaju Svjetski dan poezije i Dan osoba s Downovim sindromom ili Dan šarenih čarapa, ali i prvi dan proljeća.