Novosti

17/03/2016

Na okruglom stolu o problemima i mogućnostima SOS telefona

Jučer je u sklopu Info dana za organizacije civilnog društva 2016, kojega provodi  Zaklade za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva, u prostoriji Komunalne palače održan Okrugli stol na temu: Problema i mogućnosti SOS telefona u suradnji s Gradom Pulom. Na Okruglom stolu prisustvovali su ispred Grada Pule pročelnica UO za društvene djelatnosti Elvira Krizmanić Marjanović, zatim pročelnica upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije Sonja Grozić-Živolić, upraviteljica Zaklade za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva Helga Možà© Glavan te predstavnici Obiteljskog centra Istarske županije, Sigurne kuće Istra, SOS telefona Istarske županije, Zelene Istre i Srpskog kulturnog centra u Istri.

Nakon što je sve prisutne srdačno pozdravila Elvira Krizmanić Marjanović, upraviteljica Zaklade istaknula je razlog organizacije Okruglog stola ove tematike. "Udruge koje pružaju uslugu SOS telefona javile su mi se sa željom ponovnog okupljanja kako bi razmijenile iskustva te probleme s kojima se susreću" pojasnila je Možà© Glavan te nadodala kako su iz tog razloga kontaktirane još uvijek aktivne udruge nekadašnje Mreže SOS telefona te četiri nova pružatelja spomenute usluge.

Zaklada se, naime, postavila kao medijator i poticatelj ponovne komunikacije među članovima Mreže, ali i predstavnicima institucija, kako bi se raspravilo o aktualnim problemima. Tako su izneseni problemi koji se tiču djelovanja SOS telefona Istarske županije, djelovanja udruge SOS telefona i nedostatak financija. Drugi problem koji je detektiran jest problem stagniranja Mreže osnovane 2011. godine i upitnost potrebe za njenim daljnjim postojanjem. Nakon predstavljanja svih detektiranih problema i razgovora doneseni su zaključci o daljnjoj suradnji koju svi zagovaraju te o potrebi provedbe detaljne analize djelovanja SOS telefona Istre. Svi prisutni složili su se oko daljnjeg praćenja međusobnog rada i međusobne podrške.