Novosti

18/03/2016

Osvjetljavanjem dizalica u zeleno Pula se pridružila obilježavanju Dana sv. Patrika

Pulski divovi jučer su u povodu Dana svetog Patrika zasvijetlili zeleno i time Pulu pridružili svjetskom projektu Global Greening u sklopu kojega se kulturno-povijesni spomenici osvjetljavaju u zeleno.

"Grad Pula i Turistička zajednica grada Pule su na prijedlog irskog Veleposlanika u RH Tima Harringtona "pozelenili" Svjetleće divove i tim činom našli se uz bok svjetskim metropolama poput Rima, Ria de Janeira, Sydneyja, New Yorka ili Mà¼nchena u podršci irske zajednice i kulture" kazala je direktorica Turističke zajednice grada Pule Sanja Cinkopan Korotaj koja je jučer na Carinskom gatu najavila nadolazeće šesto izdanje festivala Bloomsday Croatia koje će se uz pregršt iznenađenja održati 16. i 17. lipnja na različitim gradskim lokacijama. Napomenula je da je Pula povezana sa Irskom i putem njihovog svjetski poznatog pisca James Joyce-a, koji je boravio u Puli 1904./1905. "U tom periodu Joyce je pisao Dablincete su nastale prve skice za svog epohalnog Uliksakojeg Pula slavi već pet godina u vidu festivala Bloomsday Croatia" nadodala je Cinkopan Korotaj.

Vito Pauletić ispred organizatora Bloomsday-a u Puli predstavio je dio ovogodišnjih događanja pritom napomenuvši da je program osmišljen na način da zadovolji sve uzraste. Naime, dio programa namijenjen je za same građane, a dok je dio stručnog karaktera. "Proslavi Bloomsdaya u Puli kao i svake godine pridružit će se i Irski ambasador Tim Harrington" zaključno je dodao Pauletić.

Ukratko program ovogodišnjeg Blommsday-a :

- gostovanje akademika Luke Paljetka (prevoditelj Uliksa) i Borisa Senkera (Puljanin koji je napravio predstavu Pulisej)
- gostujući predavači iz Amerike i Austrije na nastavničkom usavršavanju
- natječaji gradske knjižnice za djecu školskog uzrasta u likovnoj interpretaciji Joycovih djela
- predstava za djecu "Mačak i vrag" Teatra Naranča
- izložba talijanskog umjetnika Andree Jorija
- koncert benda Side Project
- okrugli stol za građane i druženja s građanima u vidu različitih aktivnosti.