Novosti

18/03/2016

Miletić: Nove tehnologije i alate iskoristiti za učinkovitije pružanje usluga građanima

Pulski gradonačelnik Boris Miletić jučer je u Zagrebu sudjelovao na konferenciji "Smart Cities 2016: Pametni gradovi - budućnost počinje sada" koja je okupila brojne predstavnike gradova, vlasnike pametnih rješenja, članove akademske zajednice i javnog sektora. Konferencija je održana s ciljem da se istakne važnost razvoja pametnih gradova i uprava, što naposljetku omogućuje znatne financijske i energetske uštede te smanjenje onečišćenja okoliša.

Miletić je sudjelovao na panel diskusiji o načinu upravljanja gradovima u stoljeću promjena i digitalnog razvoja, istaknuvši tom prigodom brojna pozitivna iskustva Pule u komunikaciji s građanima i uvođenju novih tehnologija u svakodnevni rad gradske uprave zbog čega je Pula postala primjer i ostalim gradovima u Hrvatskoj. "Pula je danas u mnogim stvarima pionir i nadam se da će to uskoro postati standard i za sve ostale gradove. Među prvima smo krenuli s objedinjenom javnom nabavom i elektroničkim poslovanjem, što nam je omogućilo višemilijunske uštede i veću transparentnost poslovanja. To prepoznaju i nezavisna istraživanja koja Pulu redovito svrstavaju upravo među najtransparentnije i najštedljivije gradske uprave u Hrvatskoj", kazao je Miletić i dodao kako je potrebno nove tehnologije i alate iskoristiti za što učinkovitije pružanje usluga građanima.

Primjer takvog alata je i e-Proračun koji je Pula nedavno uvela kako bi gradski proračun maksimalno približila građanima. a spomenuti je alat za intereaktivnu vizualizaciju i analizu proračuna predstavio Dean Gambin iz tvrtke Coin. Osim Pule, gradonačelnici Rijeke, Koprivnice, Duge Rese i Kutine predstavili su projekte kojima su u svojim gradovima, putem internet aplikacija, omogućili i olakšali pristup mnogim uslugama.

"Pamet i znanje ljudi koji mogu implementirati inovacije je najvažnija", kazao je gradonačelnik Zaprešića i predsjednik Udruge gradova Željko Turk koji je naglasio kako se pametno upravljanje očituje u transparentnom i pametnom gospodarenju gradskim budžetima, dodavši da se danas u gradovima odvijaju dvije trećine javnih investicija u EU.

Ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić govorio je o pametnim gradovima u kontekstu regionalnoga razvoja i mogućnosti sufinanciranja EU sredstvima te je najavio kako će u drugoj polovici ove godine krenuti pilot projekt integriranih teritorijalnih ulaganja za sedam hrvatskih gradova, za što je osigurano 345 milijuna eura, a među kojima je i Pula.