Novosti

19/03/2016

Dan narcisa - Gradonačelnik Pule sudjelovao u prodaji narcisa

Humanitarna akcija 'Dan narcisa' posvećena prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke održana je danas tradicionalno na pulskoj tržnici, a u prodaji narcisa sudjelovali su gradonačelnik Grada Pule Boris Miletić zajedno sa svojom zamjenicom Elenom Puh Belci, istarskim županom Valterom Flegom te brojnim poznatim osobama iz javnog i kulturnog života grada.

"Čast mi je i zadovoljstvo što mogu sudjelovati u jednoj ovakvoj plemenitoj akciji koju, kako vidimo, svojim odazivom podupiru brojni Puležani koji su voljni pomoći" kazao je Miletić, s čime se složio župan Flego, dok je zamjenica gradonačelnika nadodala kako ova akcija ima za cilj senzibilizaciju javnosti o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka dojke.

Riječ je o akciji koju već sedamnaesti put za redom organizira Klub žena liječenih od karcinoma dojke - GEA Pula, a prema riječima tajnice Kluba Majde Petelin sav današnji prihod od prodaje narcisa iskoristit će se za kupnju novih sprava za vježbanje te za rad same udruge koja broji oko 180 članova.

"Od raka dojke godišnje u Istri oboli oko 140 žena i premine njih približno 60" kazao je doktor Mario Božac te je pojasnio da je prema petogodišnjem  istraživanju Zavoda za javno zdravstvo odnos novooboljelih i umrlih u padu.

Naime, ova akcija na današnji dan održava se u više od 30 hrvatskih gradova, a prihodi od prodaje narcisa koriste se za pomoć ženama oboljelim od raka dojke, za prevenciju i rano otkrivanje bolesti.