Novosti

25/03/2016

U Središnjoj knjižnici predstavljen roman pulskog autora Elvira Tominića

Novi, drugi po redu roman Elvira Tominića "Crni pastuh" predstavljen je jučer u dvorani Gradske knjižnice i čitaonice Pula.

O knjizi su, uz autora, govorili prof. dr. Ivan Jurković, Marlena Matić, profesorica hrvatskog jezika i povijesti, i Biljana Ivković, učiteljica. Posebna gošća, zadužena za glazbeni intermeco, bila je Tea Tidić, glazbenica i novinarka.

Prof. dr. Jurković, Tominićev fakultetski profesor, osvrnuo se na osnovni motiv u romanu, dok je Marlena Matić rekla više o samoj radnji romana, glavnom liku, koji je ujedno i junak i antijunak, te opisima Pule koji se provlače kroz oba dosadašnja Tominićeva djela. Biljana Ivković vrlo je sugestivno pročitala nekoliko ulomaka iz "Crnog pastuha".

Sam autor istaknuo je da se radi o drugom romanu iz njegove "Pulske trilogije", čiji su dijelovi višestruko povezani. Kazao je da je i treći dio trilogije dovršen te da se nada da će biti otisnut sljedeće godine. Trenutno radi na jednom drugačijem romanu - romanu ceste.

Elvir Tominić rođen je u Puli, profesor je hrvatskog jezika i povijesti. Godine 2013. izdao je svoj prvi roman "Kronika obožavanja", čiji je svojevrsni nastavak "Crni pastuh". Osim proze piše i poezuju te je svirao i pjevao u raznim pulskim grupama i projektima.

"U svojem novom romanu Elvir Tominić ostaje vjeran temama kojima se počeo baviti u "Kronici obožavanja". Njegov je glavni junak muškarac
koji je zagazio u srednje godine i kojega muče problemi tipični za pripadnike njegove generacije, stiješnjene između djece u pubertetu koju ne razumiju baš najbolje i dementnih roditelja o kojima moraju brinuti. Njegov se brak odvija po inerciji jer se ljubav uglavnom izgubila negdje putem, u svakodnevici punoj problema. Gdje je nestala ona toplina i njeznost koja poput vatre u kaminu gori između muškarca i žene te daje smisao i dostojanstvo životu? Svoju je struku izabrao iz ljubavi i istinskog interesa, a sad je razočarani osnovnoškolski nastavnik koji razmišlja kako da što bezbolnije dočeka kraj školskog sata, zaboravlja ispraviti kontrolne, a svoje kolegice iz zbornice uglavnom komentira s prezirom. Sve o čemu govori ovaj roman jest univeralno, njegovi bi likovi mogli živjeti bilo gdje i pritom imati slična razmišljanja i probleme, ali autor ih smješta u Pulu i time s jedne strane ispisuje posvetu svojem rodnom gradu, a s druge strane to koristi kako bi komentirao neka specifična pitanja koja muče njegove sugađane," prof. dr. sc. Meri Tadinac.