Novosti

04/04/2016

Štinjan dobiva nove atraktivne sadržaje

Pulski gradonačelnik Boris Miletić danas je zajedno sa suradnicima obišao gradilišta u Štinjanu i izrazio zadovoljstvo dinamikom izvođenja radova, što će u konačnici rezultirati novim atraktivnim sadržajima za tamošnje stanovništvo i sve ostale. U tijeku su radovi uređenja plaže na Hidrobazi i lučice posebne sportske namjene, sanira se Ulica Sv. Margarete te se gradi dječje igralište u Ulici Kašćuni.

"Vrlo sam zadovoljan dinamikom kojom se teku radovi na području Štinjana i vjerujem da će Štinjanci, kao i svi ostali, zasluženo dobiti uređene zone namijenjene svim uzrastima," kazao je Miletić te istaknuo da je Ministarstvo turizma, od 54 projekta u Hrvatskoj čiji je cilj unapređenje konkurentnosti naše zemlje kao turističke destinacije, prepoznalo značaj projekta uređenja Hidrobaze i dodijelilo mu 1,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava, a ostatak  sredstava, oko 2,5 milijuna kuna, osigurani su iz proračuna grada Pule.

Radovi na Hidrobazi započeli su u siječnju ove godine i planiraju se okončati sredinom svibnja kako bi građani mogli nesmetano koristiti plažu. Projekt u prvoj fazi obuhvaća uređenje obalnog dijela zahvata, odnosno centralnog dijela plaže, izgradnju tri stabilizacijska pera sa školjerama čime će se plaža zaštititi od jakih udara valova i osigurati zadržavanje nasipanog šljunčanog materijala na plaži, izrada rampe za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, izgradnju cjelokupne interne infrastrukture (struja, voda, kanalizacija, elektronička komunikacijska infrastruktura). Izvođač radova je trgovačko društvo Cesta d.o.o. Pula. Naknadna uređenja, po svim fazama, usmjereni su prvenstveno na sportske i rekreativne sadržaje, piknik i druženje.


Pulski gradonačelnik Boris Miletić pokrenuo je i inicijativu da se višak građevinskog materijala s gradilišta nove pulske opće bolnice dodijeli Pomorskom sportsko-ribolovnom društvu Štinjan za nasipavanje i potrebe uređenje lučice posebne sportske namjene u Štinjanu. Nakon što je prošle godine Grad Pula Pomorsko sportsko ribolovno društvo Štinjan oslobodio obveze plaćanja komunalnog doprinosa u iznosu nešto većem od 207 tisuća kuna, ustupanjem građevnog materijala procijenjene vrijednosti oko 102 tisuće kuna, dodatno se želi potaknuti razvoj lučice Štinjan, čime će u konačnici i cijena veza za sve mještane Štinjana i članove istoimenog Pomorsko sportsko-ribolovnog društva biti znatno povoljnija. Rekonstrukcijom je planirano proširenje kapaciteta lučice kao i izgradnja lukobrana i centralnog gata, dok su na obalnom dijelu predviđeni funkcionalni sadržaji te će izgradnja lučice dodatno unaprijediti turistički razvoj Štinjana i cijelog grada Pule.

Uz spomenute radove u tijeku je sanacija kamenog opločenja u dijelu Ulice Sv. Margareta. Riječ je o sanaciji prometnice od raskrižja s Ulicom Varoš do priključka na Ulicu Selo u dužini od 128.64 metara. Novo kameno opločenje se postavlja po uzoru na povijesno opločenje. Osim sanacije kamenog opločenja rekonstruirana je dotrajala vodovodna mreža te su izgrađeni kanalizacijski priključci za kućanstva. Radovi se planiraju okončati do lipnja. Izvođač je TGT Adriatik d.o.o.  iz Pule, a vrijednost investicije iznosi 1.615.000,00 kuna s uključenim PDV-om.


Najmlađi će, pak, dobiti novo moderno opremljeno dječje igralište koje se gradi u dijelu Ulice Kašćuni u Štinjanu, na površini oko 340 metara kvadratnih. Igralište će se obogatiti sa 6 novih igrala: ljuljačka, klackalica za četvero djece, kućica za penjanje i provlačenje s dvostrešnim protukliznim krovom i klupicom, kombinirano igralo, vrtuljak, njihalica za jedno dijete, koja će biti raspoređena unutar nepravilne forme na antitraumatskog trobojnoj podlozi. Unutar površine dječjeg igrališta predviđena su 3 zelena otoka uz koje će se postaviti klupe za sjedenje te će se posaditi stablašice. Izvođač radova je Cesta d.o.o. iz Pule. Ugovorena vrijednost radova iznosi 368.054,25  kuna, a rok izvođenja  40 radnih dana. Ulaganjem u infrastrukturu za djecu Grad Pula još jednom potvrđuje titulu Grada prijatelja djece.