Novosti

08/04/2016

Grad Pula osigurao prostor za rad Zaštitne radionice Tekop Nova

Grad Pula zajedno s Istarskom županijom i Savezom samostalnih sindikata Hrvatske, kao zajedničkim osnivačima Zaštitne radionice Tekop Nove pokrenuli su projekt izgradnje i uređenja novog prostora za Zaštitnu radionicu Tekop Novu - Ustanovu za zapošljavanje osoba s invaliditetom.

"S obzirom da je stečajni upravitelj putem javne dražbe prodao zgradu na Rivi gdje je smještena radionica Tekop Nove na vrijeme smo djelovali i pokrenuli proces kako bi se pronašla nova adekvatna lokacija za nastavak rada Zaštitne radionice. Grad je dodatno osigurao prikladan poslovni prostor od 388 m2koji se nalazi na adresi Trg I. istarske brigade br. 2. te je s obzirom na važnost spomenutog projekta Tekop Novu oslobodio plaćanja komunalnog doprinosa u iznosu od gotovo 180 tisuća kuna. U konačnici prostor će biti moderan, A kategorije energetske učinkovitosti i potpuno prilagođen osobama s invaliditetom i posebnim potrebama" istaknuo je gradonačelnik Pule Boris Miletić na današnjoj konferenciji za medije na kojoj su uz predstavnike Grada Pule sudjelovali i predstavnici Istarske županije te Tekop Nove.

Pulski gradonačelnik izrazi je zadovoljstvo što se u projekt uključila i država. Naime, Zaštitna radionica Tekop Nova dobila je 3.004.801,30 kuna na Javnom natječaju Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom za sufinanciranje Programa za otvaranje novih radnih mjesta i održavanje zaposlenosti u zaštitnim radionicama. Grad Pula se pobrinuo da Zaštitna radionica dobije poslovni prostor potpuno prilagođen osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću čija je aproksimativna tržišna vrijednost 1.875 milijuna kuna, te je oslobodio plaćanja  komunalnog doprinosa. Na ovaj se način žele poboljšati uvjeti i kvaliteta radnog okruženja osoba s invaliditetom, a Grad Pula kao društveno odgovorna javna uprava ovakvim potezima nastoji potaknuti zapošljavanje osoba s invaliditetom kako bi se ublažile posljedice socijalne isključenosti osoba s invaliditetom i poboljšao njihov status u društvu.

Novi prostor Zaštitne radionice, uz to što će biti u potpunosti prilagođen osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću, kada bude zgotovljen protezat će se na 560 metra četvornih u prizemnom djelu zgrade. Kompletan projekt rađen je na način da udovoljava svim uvjetima propisanim Pravilnikom o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, kao i ostalim Pravilnicima i Zakonima. Projektom je planirano i uređenje okoliša, odnosno nesmetanog pristupa objektu i parkirnih mjesta prilagođenih osobama s invaliditetom. Prilikom odabira lokacije, Grad je u obzir uzeo i blizinu autobusnog kolodvora, što je iznimno važna stavka za djelatnike Radionice koji putuju na posao.

Do sada je Zaštitna radionica Tekop Nova, kao investitor, uz pomoć Grada ishodovala  građevinsku dozvolu te sve potrebne dozvole za rekonstrukciju, dogradnju i nadogradnju dijela poslovne zgrade. Potpisan je ugovor izvođačem radova - pulska tvrtka "Iza duge d.o.o."  te se početak radova očekuje već idući tjedan, a okončanje radova planirano je do početka studenog kada se očekuje i preseljenje te sam početak rada Tekop Nove na novoj lokaciji.

U ime Istarske županije medijima se obratila zamjenica župana Viviana Benussi zahvalivši se  Gradu Puli na velikom iskoraku koji je učinio osiguravši prostor i značajna financijska sredstva. "U Istarskoj županiji  ima 16 županijskih udruga osoba s invaliditetom, 9 gradskih i 7 sportskih klubova osoba s invaliditetom. Puno toga je već učinjeno ali moramo intenzivno nastaviti raditi na poboljšanju  uvjeta života osoba s invaliditetom na području Istarske županije" naglasila je Benussi dodavši da je Istarska županija županija za sve, županija različitosti i mora biti inkluzivna.

Dodajmo da Tekop Nova ima ukupno zaposlenih 27 radnika, od čega njih 16 ima status osobe s invaliditetom. Ustanova je osnovana 2003. godine od strane Istarske županije, Grada Pule i Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, a s radom je započela 2004. godine. Grad Pula i Istarska županija i ove će godine dodijeliti 850.000,00 kuna za redovan rad Zaštitne radionice Tekop Nove. Riječ je o potpori za zapošljavanje radnika s invaliditetom koja se manifestira kroz subvencije za koje Grad i Županija osiguravaju potrebna sredstva u svojim proračunima.